Poreklo prezimena, selo Otavice (Drniš)

30. septembar 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva u selu Otavice, opština Drniš (Dalmacija). Priredio saradnik portala Poreklo Slobodan Zrnić. 

Otavice su naselje na obodu Petrovog polja, u podnožju planine Svilaje. Ivan Meštrović, čuveni jugoslovenski vajar iz Otavica, izgradio je svoj mauzolej na jednom uzvišenju u polju.

Prezimena 1948. godine, sa brojem osoba (u zagradi) i krsnom slavom

Srpska prezimena

ŠEGULJ  (21) – Sveti Jovan (prisutni u 18. veku)

Hrvatska prezimena

GABRIĆ (43) – (prisutni u 18. veku)

GABRILOVIĆ (23) – (prisutni u 18. veku)

MEŠTROVIĆ (44) – (prisutni u 18. veku)

PLAVČIĆ (21) – (prisutni u 18. veku)

RELJANOVIĆ (103) – (prisutni u 18. veku)

SUČIĆ (124) – (prisutni u 18. veku)

Priredio: Saradnik portala Poreklo Slobodan Zrnić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Zoran Vučićević

    Pošto porodicu Gabrić pominjete kao Hrvate, evo priče Jova Beševića iz sela Baljci kod Drniša, o tome kako je u katoličanstvo prešla i porodica Laza Gabrića iz sela Otavice, takođe kod Drniša, šire poznatom kao rodno mesto vajara Ivana Meštrovića.

    Lazo je bio ugledan i imućniji domaćin u tom kraju. Bio je blagočestivi pravoslavni vjernik, pa je redovno postio kad je za to vrijeme. Kad je došao kraj posta, on odluči da podrani i da se ispovidi kod svoga sveštenika, a onda će u Vrliku na sajam. Tamo će biti na liturgiji pričestiti se. Poslije će obaviti neke svoje poslove, što je odredio.

    Dođe popovoj kući prije ne li je ovaj ustao. Zovne ga po zvanju i imenu i reče mu zašto je došao. Ovaj ga, onako iz kreveta, dobro ispsuje što ga je probudio i reče mu da nema ispovijedi.

    Lazo iz tih stopa ode pravo kod fratra. I fratar je spavao, ali ga je upitao: ”Kojim dobrom Lazo? Da ti nije kakva nevolja?” Fratar se bavio ljekovitim travama, pa je pomislio da ga Lazo zbog neke bolesti posjećuje. “Nije velečasni ništa drugo, nego bi se ispovidio kod vas, pa se poslije pričestio!”

    Fratar je ostao dosledan da to ne može uraditi jer je Lazo pravoslavni, sem ukoliko ne pređe u katoličku vjeru. “To ja i oću!”, rekao je Lazo. Tako su Gabrići postali katolici, pa poslije i Hrvati.