Порекло презимена, село Отавице (Дрниш)

30. септембра 2016.

коментара: 1

Порекло становништва у селу Отавице, општина Дрниш (Далмација). Приредио сарадник портала Порекло Слободан Зрнић. 

Отавице су насеље на ободу Петровог поља, у подножју планине Свилаје. Иван Мештровић, чувени југословенски вајар из Отавица, изградио је свој маузолеј на једном узвишењу у пољу.

Презимена 1948. године, са бројем особа (у загради) и крсном славом

Српска презимена

ШЕГУЉ  (21) – Свети Јован (присутни у 18. веку)

Хрватска презимена

БУЉЕВИЋ (32) – (присутни у 18. веку)

ГАБРИЋ (43) – (присутни у 18. веку)

ГАБРИЛОВИЋ (23) – (присутни у 18. веку)

МЕШТРОВИЋ (44) – (присутни у 18. веку)

ПЛАВЧИЋ (21) – (присутни у 18. веку)

РЕЉАНОВИЋ (103) – (присутни у 18. веку)

СУЧИЋ (124) – (присутни у 18. веку)

Приредио: Сарадник портала Порекло Слободан Зрнић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

 1. Zoran Vučićević

  Pošto porodicu Gabrić pominjete kao Hrvate, evo priče Jova Beševića iz sela Baljci kod Drniša, o tome kako je u katoličanstvo prešla i porodica Laza Gabrića iz sela Otavice, takođe kod Drniša, šire poznatom kao rodno mesto vajara Ivana Meštrovića.

  Lazo je bio ugledan i imućniji domaćin u tom kraju. Bio je blagočestivi pravoslavni vjernik, pa je redovno postio kad je za to vrijeme. Kad je došao kraj posta, on odluči da podrani i da se ispovidi kod svoga sveštenika, a onda će u Vrliku na sajam. Tamo će biti na liturgiji pričestiti se. Poslije će obaviti neke svoje poslove, što je odredio.

  Dođe popovoj kući prije ne li je ovaj ustao. Zovne ga po zvanju i imenu i reče mu zašto je došao. Ovaj ga, onako iz kreveta, dobro ispsuje što ga je probudio i reče mu da nema ispovijedi.

  Lazo iz tih stopa ode pravo kod fratra. I fratar je spavao, ali ga je upitao: ”Kojim dobrom Lazo? Da ti nije kakva nevolja?” Fratar se bavio ljekovitim travama, pa je pomislio da ga Lazo zbog neke bolesti posjećuje. “Nije velečasni ništa drugo, nego bi se ispovidio kod vas, pa se poslije pričestio!”

  Fratar je ostao dosledan da to ne može uraditi jer je Lazo pravoslavni, sem ukoliko ne pređe u katoličku vjeru. “To ja i oću!”, rekao je Lazo. Tako su Gabrići postali katolici, pa poslije i Hrvati.