Poreklo prezimena, selo Davidovac (Vranje)

8. septembar 2016.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Davidovac, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo leži na brežuljkastom zemljištu neposredno pored puta Vranje – Bujanovac. Susedna naselja su: Donji Ristovac, Donji Vrtogoš i Karadnik.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi potesa su: Karamnica, Butaš, Plandište, Česma, Suvi Dol, Đeren i Zavoj. Meštani Davidovca još iz turskog doba imaju nekoliko potesa na grebenu Karpine, koja je daleko do sela. Zovu se: Kozarnik, Koprin Dol, Gola Glava i Gornji i Donji Jasikar. Na tim potesima stanovnici seku drva za ogrev i napasaju volove.

Tip sela.

Davidovac je selo zbijenog tipa. Kuće su grupisane u pet mahala: Dafinska, Lukovska, Đorinska, Veljanoska i Đokovska. Nazivi potiču od starijih rodova koji u njime žive.

Davidovac je 1951. godine imao ukupno 65 domaćinstava.

Postanak sela i prošlost.

Davidovac se računa u stara neselja. Starost sela vidi se po očuvanim starincima. U Davidovcu postoji crkva posvećena Sv.Đorđu. Nju su gradili dedovi današnjih meštana, nekoliko godine pre oslobođenja od Turaka. Pre toga na njenom mestu postojali su zidovi starije crkve. Oko crkve je groblje.

Za vreme Turaka do 1878. godine jedan deo zemljišta pripado je pojedinim seoskim porodicama. Drugi deo zemlje bio je „gospodarski“. Prilikom oslobađanja od turske vlasti gospodarska zemlja pripadala je nekom muslimanu Arifu, naseljenom u Vranju. On je u Davidovcu imao čiflik; sada se jedno mesto u selu zove Arifov čiflik. Za vreme Turaka, pored Srba, u Davidovcu su živeli i muslimanski Cigani. Godine 1878. oni su brojali oko 10 kuća. Cigani su se postepeno iselili u druga okolne naselja.

Crkvena slava je Đurđevdan. Veći seoski sabor, jer dolazi više gostiju,  je Krstovdan. Toga dana je osvećena crkva. Zavetina je na dan Sv. Trojica. Za „stoku se slavi Sv. Todor“. Toga dana volovi se na prezaju.

Poreklo stanovništva.

Starinci:

-Dafinci, Đorinci, Veljjanci, Stambolci, Pašini, Šulinci, Turejkini i Balčini. Svi slave Đurđic. Za ove rodove se priča da su nekada bili jedan rod. U Davidovcu žive od kada je osnovano naselje.

Doseljenici:

-Lukovci, Nikoljdan, su doseljeni u XIX veku iz planinsko sela Lukova.

-Đokovci, Mitrovdan. Rod je osnovao ded današnjih stanovnika. On se doselio iz susednog sela Rakovca, gde je pripadao istoimenom starinačkom rodu.

-Dodini, Nikoljdan, su doseljljeni kao čifčije pre 1878. godine iz Gornjeg Vrtogoša. Tamo pripadaju rodu Mladenovci, čije je poreklo iz Kmetovca kod Gnjilana.

-Šikoparci, Gocini i Bačini – slave Aranđelovdan. Ovde žive od turskog doba. Rod Bačini ranije je imao dve kuće, sada je u celom rodu samo jedna starica.

-Popovci, „Sv.Bogorodica u božićne poste“. Rod je osnovao pop Trajko, koji se doselio posle 1878. godine iz Klinovca. I tamo su bili odnekuda doseljeni. U Klinovcu su im rođaci Dunđerci, Mutavdžici i dr.

-Debonci, Aranđelovdan, su doseljeni iz Žbevca, najpre su 1878. godine prešli u Donji Ristovac pa je otuda jedan deo prešao u Davidovac.

-Kurdžonci potiču od domazeta doseljenog iz susednog Donjeg Pavlovca, gde imaju rođake. Očeva slava je Jovanjdan zimski a ženina slava je Nikoljdan.

-Bobare, Mitrovdan, potiču od domazeta koji je došao iz Ljiljanaca. Prizetio se u rodu Lukovci. Po toj logici trebalo bi da slave Nikoljdan.

Iseljenici.

Srbi:

-Balčine, dve porodice žive u Leskovcu.

-Gocini, jedna porodica se iselila u Beograd.

U Gornju Moravu iselili su se:

-Barburci (dve kuće) i Dafina (1) su se iselili u Donji Livoč.

-Trajkovići, jedna kuća se iselila u Gornji Livoč.

Cigani:

-Jusufovići, Selmanci, Bećirovići i Zimka su se posle 1878. godine iselili u susedni Donji Pavlovac.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Siniša Stojanović

    Dobar dan, divno što pišete o Davidovcima. Moj pradeda Jovan Petković se doselio iz Davidovaca u Vranje. Jedan deo Petkovića je prešao u Stojanoviće po čukundedi Stojanu. Petko i Stojan su, kako pretpostavljam, u 19. veku živeli u Davidovcu. Stojanovići slave Đurđic. Kako priča kaže, verujem da su od starinaca. Da li možete reći od kojih starinaca dolaze i koja je to familija. Neizmerno hvala unapred! Siniša Stojanović, Beograd

    • Milodan

      Siniša Stojanović!

      Sve što u knjizi piše, a tiče se porekla stanovnišva, pretočeno je gornji tekst – tako da Vam odista ne mogu pomoći.

      Pozdrav!
      Milodan