Poreklo prezimena, selo Krajmirovac (Bujanovac)

2. avgust 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Krajmirovac, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Krajmirovac leži na blagoj padini pored granice Vranjske i Preševske doline.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz pet bunara i dva izvora-kladenca, Stevaninski i Studeni Kladenac.

Zemlje i šume.

Njive, paše i šume ima na mestima: Padina, Bačkalo, Muški i Ženski Dol, Crešnji, Bujanovsko, Ćerimov Rid, Demirova, Muaremova Šuma, Široka Padina, Retke Dubice, Popov Kozarnik, Kitke i Madžiri.

Tip sela.

Krajmirovac je selo zbijenog tipa. Ne deli se na mahale.

Ovo selo je 1951. godine imalo 10 domova.

Postanak sela, starine i prošlost.

Na ataru ovog sela postoji mesto Široka Padina, kilometar jugoistočno od sela. Na Širokoj Padini su njive, „buzalaca“ i šuma. Po pričanju, tu je nekdad bilo selo „od drug vek“. Stanovnici, „kada su razbijali buzaluk“ za njive, nalazili su: zidine, široke cigle, starinski novac – jedne goleme a druge sečena na četiri strane.

Današnji Krajmirovac osnovan je na početku XIX veka. Osnivač sela bio je neki deda Peša, doseljen iz Soderca kdo Vranja. On je kupio zemlju od nekog turskog paše. Posle osnivanja Krajmirovac je bio malo selo do 1878. godine. Pomenute godine na utrinu Krajmirovca doselilo se 18 muhadžirsko-arbanaških kuća – Asanovi, Demirovi, Ćerimovi, Jusufovi i dr. Arbanasi su došli iz Masurice, Alakinca i Surdulice. Do 1912. godine oni su narasli na 40 domova. Kuće pomenutih Arbanasa ležale su na potesu, sada zavnim Madžiri, dva kilometra severoistočno od današnjih srpskih kuća.

Arbanasi iz Krajmirovca „mnogo su dosađivali“ Srbima u okolnim naseljima. Noću su upadali u njihove kuće i krali stoku. Ponekad bi okitili kakvog jarca i primoravali Srbe da ga daruju. Zbog navedenih nasilja, prilikom rata 1912. godine Srbi su iselili sve Arbanase iz Krajmirovca. Na mestu gde su bile arbanaške kuće sada su njive i šume. Mestimično se u šumi mogu videti temelji od zgrada. Arbanaško groblje nalazilo se na potesu Muaremova Padina.

Do Balkanskog rata atar Krajmiirovca bio je dosta prostran. Od 1912. godine znatan njegove deo, koji je pripadao iseljenim Arbanasima, otkupili su stanovnici Bujanovca, Novog Sela i Samoljice. Sada je Krajmirovac malo selo i zbog toga se administrativono vodi kao deo susednog sela Borovca (Moravica).

Krajmirovac, kao i susedno selo Boženjevac zapalili su Arbanasi iz preševske Crne Gore 1944. godine, Srbi su se spasli bekstovm u Gornju Pčinju. Posle rata sagrađene su nove kuće. Do 1944. godine umrli stanovnici Krajmirovca sahranjivani su u Leosaju, a od pomenute godine se ukopavaju u Borovcu.

Seoska slava Krajmirovca je Prorok Jeremija. Ovu slavu meštani su primili pre 20 godina od susednog Borovca.

Poreklo rodova.

U Krajmirovcu žive četiri doseljenička srpska roda. To su:

-Deda Pešini, Đurđic. Prezime su dobili po osnivaču roda deda Peši; on je predak iz četvrtog kolena. Peša se doselio na početku XIX veka iz sela Soderca kod Vranja; Svetozar, živ 54 godine – Stojan – Naka – Trajko – Peša. Deda Peša je imao braću; oni su ostali u starom selu – Sodercu, u koje su odnekuda doseljeni.

-Deda Stevanovi, Mitrovdan, su doseljeni ali se ne zna odakle. Ovde žive od XIX veka.

-Ničini, Aranđelovdan, su se doselili 1908. godine iz Žuželjice a tamo su doseljeni iz Ljiljanaca.

-Mladenovi, Aranđelovdan, su došli 1914. godine. Dva brata su doseljena iz susednog sela Košarna. Tamo imaju rođake, Stamenkovci, Anđelkovci i dr. dalja starina im je iz Bilinca kod Gnjilana.

Iseljenici:

-Deda Stevanovi, jedna porodica se iselila u Boženjevac i dve u Beograd.

-Bubini žive u Milanovu (Konjsko).

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.