Poreklo prezimena, selo Gornje Romanovce (Surdulica)

22. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornje Romanovce, opština Surdulica  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Gornje-Romanovce

Položaj i tip sela.

Gornje Romanovce je selo u izvorištu Romanovske Reke, sa njene desne strane; kuće su bliže površi gornjo-romanovske kose a i na okrajcima i stranama kosanica ili u početku dolina, čiji su potoci pritoke Romanovske Reke. Jedan deo sela je između Čuke i Pavlove Čuke a po desnoj strani doline, koja su u početku zove Strahinjina. Drugi deo sela je u početku Pavlove Doline (Petrovci), zatim ima kuća pod Starim Gumnom, po stranama doline Prisoja, Selske Doline, Tasine Garine i drugde.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora-kladenaca, koji se zovu: Vir, Češma i Markov Kladenac.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paše i šuma se nalaze na mestima  zvanim: Kamenitica, Vitlište, Šiljegarnik, Berkova Livada, Lanište, Plavilo, Preslop, Gramada, Golemo Ravnište, Sospe, Korito, Treći Rid i Radičkova Poljana.

Poreklo stanovnika.

Po redosledu doseljavanja:

-Novkovi (Lazarovi i Strahinjini), Sv. Petka, su najstarija porodica. Njihov predak, čukunded se doselio iz Božice. Od njih su:

-Mihajlović (Kosta) i;

-Trajković a po dedi Momčilović (Stanča).

-Marinkovići, Aranđelovdan. Njihov predak, Mladen Vrtoper, doselio se iz Božice.

-Pavlovci, Nikoljdan – jedna kuća Đurđevdan, su potomci deda Pauna, doseljenog iz Ljubate. Po jednima Pavlovci su iz Vučidelaca.

-Petrovići su iz Božice. Predak im, praded čoveku od 35 godina, došao posle Pauna. Ne kaže se koju slavu slave.

-Velkovici, Mitrovdan a dvojica (Bojko i Radojko) slave Đurđevdan, su potomci Velka koji se doselio iz Vučidelaca.

-Stoilkovci (Ilija, Mijajlo i Ranđel) su iz Bitrđe, odakle im se doselio predak Stoilko. Slave Nikoljdan, Aranđelovdan i Veliku Gospojinu.

-Petrovići drugi, Mitrovdan, su iz Toplog Dola. Od njih je:

-Momčilović (Džone), ali on slavi Stevanjdan.

-Maričevci, Aranđelovdan, su iz Božice.

-Đorđinčani, Jovanjdan i Aranđelovdan, su davno doseljeni iz Gložja. Otuda je pobegao ded im Filip, pa se neki od njegovih potomaka „trgli“  iz Gornje Romanovce, a ovde ostao Đorđe, sin Filipov, od koga su Đurinčani (Radul, Miloš i Đorđe).

-Jankovići (Nikola i Stanko), Sv. Trojica, su po dedi od Nikolića. Ne kaže se odakle su doseljeni.

-Marković (Spasa) je iz Toplog Dola. Jedan je (Stojković Mihailo) poreklom iz Ljubate, odakle ga je majka dovela, preudavši se ovde. Ne kaže se koju slavu slave.

Seoska slava je Petrovdan.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.