Poreklo prezimena, selo Leskovica (Babušnica)

9. jul 2016.

komentara: 18

Poreklo stanovništva sela Leskovica, opština Babušnica  – Pirotski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo Leskovica je na ivici ove oblasti prema graničnim kotlinama koje zalaze u planinsku oblast. Po tipu selo Leskovica nije, kao okolna sela, potpuno zbijenog tipa. Ono je jednostavnog položaja, blizu razređenom tipu sela. Glavni deo sela je na jednoj ravni, gde su kuće međusobno udaljene 20-50-80 koraka a ima ih i do 500 koraka, ali su one retke, samim tim i sporednog značaja.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa kladenaca, od kojih su najpoznatiji: Kuculj (kod Poljane), Jovšin Kladenac i Golema Livada.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume se nalaze na mestima zvanim: Bilo, Vukova Livada, Vrgavica, Čuka, Stipčeni Kamik, Ravnište, Pejina Ornica, Kolibište, Trlina, Rtina, Sredored (utrina), Košutina Poljana, Lokva, Laj-požar, Golubinjak, Guvnište, Čukeri, Bugarski Rid, Božidarov Kamen, Buka, Slga Ornica, Preko Ornica, Vočnik, Blato, Ogrenja, Sredorac, Kazbina, Uglješev Rid, Duvke i Janjina Luka.

Postanak sela i poreklo stanovnika.

Ovo naselje je, izgleda, skorijeg postanka.

-Petkovci, Aranđelovdan, su od Krajine, doselio im se predak stariji od pradede. Ima ih odseljenih u „Arnautluk“, Kambelovce, Koprivnici i druga mesta.

-Ilijinci, Aranđelovdan i Nikoljdan, su iz Božice, odakle su pobegli od Turaka. Ima ih (4 kuće) odseljenih u Đunđušu. Od njih su:

-Markovci.

-Pindaci, Aranđelovdan, su iz Berduja odakle im se doslio praded Janko. Izgubili imanje i doselili se ovde.

-Deda-Ristini, Aranđelovdan i Nikoljdan, su iz Masurovaca. Predak im se doselio na poziv prvih doseljenika, od kojih mu je jedan bio „badža“.

-Momčilovi su iz Crne Trave. Predak im, kao dete, bio ostavljen na putu. Našao ga neki „od Čuove“ i odgajio; otuda prešao ovde – oterali ga i ovde se prizetio u Ilijince.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Igor

    napisite nesto o Djilicima iz sela Leskovice (Babusnica)

  2. Djikic Ogor

    Imam dosta podataka za Djikiće ,jednu od najvećih familija iz Leskovice, a imao bih i mnogo toga da pitam sta bi moglo da se ispituje ,a vezano za selo, Unaprd zahvalan pozdrav

  3. Zanima me poreklo đikića, Veselinovića, Glišića, Ristića. Hvala.

    • Aleksandar pejcic

      Moj deda kaze da su nam veselinovici rod javite se 0600449063 moj mob. A đikiće znam dosta sve je to nasa familija. Pozdrav

  4. Iz kojih sela i mahala potiču ova prezimena, preci i odakle su doseljeni.

  5. Zorica

    Imala sam dobru drugaricu Sladjanu 1962. godiste iz Leskovice i isle smo dve godine zajedno u Usmereno. Volela bih da stupim u kontak sa njom, ali ona se udala

  6. Dragan Stevanovic

    Da Li su Leskari doseljeni Sa Kosova u Leskovicu,i Kada? Nesto o Spasicimà,malonjivcima? Hvala