Poreklo prezimena, selo Ravni Del (Leskovac)

6. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ravni Del (po knjizi Ravni Deo, „Ramni Del“ ili „Ramni Deja“), Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u izvorištu Mijovske Reke a na kosi između dolina izvornih krakova Orugličke i Dupeljevske Reke. Obe su doline duboke i pod šumom. Kuće su sa obe strane Ravnodelskog Potoka, leve pritočice Dupeljevske Reke, a na mestima, gde su njive i livade.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa kladenaca, od kojih su poznati: Mustafin Kladenac, Anđelkov, Maljočki i dr.

Zemlje i šume.

Njive meštani imaju oko kuća, a ostalo zemljište je gotovo sve pod šumom, po kojij se mestimično viđaju livade i pašnjaci. Šuma je sva bukova – i ponegde jasika.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. U njemu ima 10 kuća. Sa obližnjim selom Dupljevom ima zajedničkog kmeta.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ne zna se kada je ovo selo prvi put zaseljeno. U njemu nema nikakvih osobitih tragova (ostataka starina) ranijeg naselja, a i ime je obično, opominje na stanovništvo, kakvo je danas. Do 1878. godine u ovom selu su živeli Arnauti, a pre njih su svakako bili Srbi. Nazivi mesta Popovo Gumno, Petrova Livada, Anđelkov Kladenac i dr.. upotrebljavali su Arnauti, što dokazuje, kao i sam naziv sela, da su pre njih u Ravnome Delu živeli Srbi. Izgleda da je prvi postanak ovoga sela bio iz vremena pre Arnauta, kada su u njemu živeli Srbi. Da li je Ravni Deo postojao kao selo ili kao mala nekog obližnjeg sela, nije poznato, kao što se ne zna ni kako je raseljeno. Do 1878. godine u njemu je bilo 15 arnautski kuća. To su bili Arnauti Maljoci. Neke od njih zvali su Čukanci. Posle 1878. godine svi ti Arnauti su se razbegli i selo je ponovoo naseljeno Srbima, kojih je najviše iz Vranjske Pčinje. Počeli su se doseljavati pre 10-15 godina.

-Đermanci (braća Ivan i Nikola, koji se odselio u Šumane), Sv.Petka, su iz sela Đermana – Vranjska Pčinja.

-Stojčin (Jovan), Nikoljdan, je iz Stajovca.

-Basanovci (Kosta i Stevan Stojković i Davidko Basanovac), Nikoljdan, su iz Stajovca.

-Petković (Jovan), Nikoljdan, je iz Belanovca.

-Zdravkovići (Miloš i Krsta), Nikoljdan, su iz Krive Feje.

-Stošić (Stoilko), Aranđelovdan, je iz Viševca.

Miloševići, Jovanjdan, su iz Brestova.

-Noskovi,Nikoljdan, su iz Kunova.

-Ilići (Stevan i Peša), Nikoljdan, su iz Vlasa.

-Jovin (Mita), Jovanjdan, je iz Brestova.

-Cvetko, Sv. Petka, je iz Nerava.

-Miljković (Petko), Aranđelovdan, je iz Đermana.

Seoska slava je Spasovdan.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.