Писмо митрополита црногорског Саве Петровића Дубровачкој републици 1771. године

26. марта 2016.

коментара: 0

ПИШЕ: Горан Ж. Комар

ПИСМО МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКОГ САВЕ ПЕТРОВИЋА ДУБРОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ (или: Како је владика Сава Петровић „вријеђао“ Дубровник?)

Сходно своме опредјељењу за пружање што већег броја архивских докумената што је могуће широм кругу читалаца, увјерени да је најкориснији циљ историјске науке да историјску истину пружи народу, наше Друштво за архиве и повјесницу херцегновску и овом приликом читаоцима уваженог портала Порекло доноси једно писмо црногорског митрополита Саве (Петровића) упућено Дубровачкој републици.

Писмо је настало у другој половини 1771. године у периоду у којем је Црном Гором управљао Шћепан Мали и свакако је потакнуто и његовим дјеловањем. Ово писмо се чува у Државном Архиву Дубровника. Исписао га је митрополитов помоћник, али на другој страни се види препознатљиви митрополитов потпис.

Митрополит се и овим писмом титулише као архиепископ и митрополит. У њему упозорава Дубровчане на евентуална давања непознатим особама у име Русије и на стварног представника Русије Орлова. Изражава непоколебљиву вјеру у Русију. И раније митрополит је писао Дубровнику казујући и подразумјевајући његове словенске темеље: „ништо није остало до вас како један цвјет на вас свијет, што јоште може се сербска земља с вама похвалити. Зато ја имајући у вас узданицу исто како у род сербски, надам се, да ћу имати од вас помоћи једнаком мјером“ (види: А. Ивић, Писма црногорских поглавица..., Вјесник…, 16, 1914, 227). Митрополит Сава је ово писмо спремио десет година прије свога упокојења.

Детаљ из писма 1771. године са Савиним потписом и титулом
Детаљ из писма 1771. године са Савиним потписом и титулом

Пресвијетлој и преузвишеној и сваке части и стиме пристојној господи властели дубровачкој

Понуђа ме љубов ваша и знајућ ваше састојање да сте у садашња времена како от противника Крста тако и од Талијанацах у не малој муки, како смо и сами:. Но молим Вишњега Творца да би с више бла(а)гословио оружје росинско и вазвисио Крст: и нашу славенску руку опет прославио с оном славом коју су имали наши и ваши стари: који данас сви стењемо и плачемо под тирански и мучитељски јарам турски по все дневно не могу се с нашом крвљу наситит:. Сад видим да њеки баруни и мало добри људи иду карат вас господу да ин дајете аспре и бл(а)го на име росинско: Ја вас по пријатељски како пастир церковни савјетујем д никому на ове стране ништа не дајете без писма сијатељњејшаго графа и разних росинских ореднов каваљера Алексеја Орлова: Зашто ће ви све понијет штета: И неће ви бит ни у чем захваљено: само једна ако би који с нашијем писмом и нашега Обштаства поша к височајшему двору росинскому или господи росинској, у такво се вријеме препоручујем како доброј господи да би има от вас у потребно вријеме споможеније. Зато не бисте изгубили но ви би захваљено било, и от двора росинскаго, и о росинске господе: како сте и учинили мојему с(ве)штенику Теодосију прошлога года, за којега ви пуно захваљам.

Не друго него остајем пуном и обичном стимом вашега п(пресвијетле) п(реузвишене) г(осподе) властеле дубровачке моијех коншијех и пријатељах:. Смирени архиепис(ко)п и митрополит черногорски, зетски, скендерински, и приморски.

                                                                                                Савва Петрович на службу

1771 ноемвр 18

Ва Черној Гори

(на) Стањевиће

И молим ве пишите ми от новинах што се чује: и у чем могу заповједајте да ве служим

И поздравља ве ваш добри пријатељ Теодоси Марковић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.