Порекло становништва, село Доња Лопушња (Власотинце)

27. фебруар 2016.

коментара: 1

Порекло становништва села Доња Лопушња (део у Грделичкој Клисури), општина Власотинце – Јабланички округ. Према књизи др Јована Ф. Трифуноског „Грделичка Клисура“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Donja-Lopušnja

Положај села.

Доња Лопушња захвата земљиште у сливу Грделичке Клисуре са југа и слива Власине са севера. Поменутио насеље је у дубокој долини Грделичке Реке, на њеној десној падини. Околна насеља су Горња Лопушња, Градиште и Виље Коло.

Воде.

Становници Доње Лопушње се снабдевају водом за пиће из многобројних извора..

Тип села.

Насеље се састоји из три махале, које су међусобно јасно издвојене. Те махале су: Стрешковац, Сараманада и Острец. Куће једне махале припадају једном роду. Доња Лопушња је имала 1961. године 29 кућа.

Порекло становништва.

У поменутим махалама Доње Лопушње живе три рода. То су:
-Стрешковчани, Ђурђевдан;
-Сарамандини, Ђурђевдан и;
-Остречани, Аранђеловдан и Ђурђевдан.
Преци ових родова су досељени – не зна се одакле – за време Турака. То је било, углавном, у првој половини XIX века.

Исељеници.

Род Стрешковчани живи у Робинделу, лево од Јужне Мораве. Има их четири куће, Они су грана данашњег истоименог рода.
Постоји један род Стрешковци иу Великој Сејаници. И они су тамо досељени из Доње Лопушње.

ИЗВОР: Према књизи др Јована Ф. Трифуноског „Грделичка Клисура“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Miroslav B Mladenovic Mirac

    NAPOMENA
    Nekorekno je da nepotpuno i zlonamerno se napise sa nekoliko podataka o POREKLU STANOVNISTVA sela Donja Lopusnja, jer se videlo da organizovana HAJKA o selu Gornja Lopusnja toboznje AUTORKE iz sela Donja Lopusnja pise MONOGRAFOIJU o selima Gornja i Donja lopusnja, Ravna Gora, Ostrc u jednu celinu LOPUSNJA.
    Ovde veliku gresku i odgovornost snosi sam UREDNIK PORTALA POREKLO JER ME NIJE NI KONSULTOVAO I OBAVESTIO o ovakvoj ZLONAMERNOSTI I ZLOCESTI!
    No, ovo je moj rodni kraj i to cu sam svojim istrazivanjima napisati barem u sopstvenu knjigu na ovu temu POREKLO STANOVNISTVA sa ovog podrucja juga Srbije na potpun nacin.
    To sve neka ostane nekome drugome na savesti i na dusi, sto je omalovazio moj narod sa sela koji su i medju njjima cak i neki moji rodjaci i komsiska sela mom rodnom planinskom selu.

    Tamo sam bio omalovayavan i vredjan i prestao da pisem jos ya ova sela sa prisjanom i Przonjem POREKLO STANOVNISTAVA u sirem obimu, ali sam cekao da se prvo objavi ta MONOGRAFIJA/o koj se u KOMENTARIMA na ovom sajtu o selu Gornja Lopusnja*Vlasotince moye sve procitati.
    Vidim da ovde nema interesovanja ya oybiljna istrayivanja nego jedino PREPISIVACKOM metodom se skrto pise o selima na jugu Srbije, to meni kao autenticnom JUYNJAKU SMETA i tako se sa ijekavicom ULAZI U NEKI TOR u koga ovaj narod moj sa juga sigurno nece nikada ulaziti. Naravno da cu sigurno objaviti jednu celovitu knjigu istrayivanja o POREKLU STANOVNISTVA iz sela Vlasineske obkasti, Crne Trave, Vlasotinca i dela Luznice kada budem imao materijalnih mogucnosti i yavrsim sa potpunijim stra\ivanjima kako na terenu tako i u naucnim institucijama/arhivama i crkvama u Sr5biji a mozda i u Bugarskoj i Makedoniji.
    Miroslav B Mladenovic Mirac, matematicar u penyiji, lokalni etnolog, etnograf i istoricar i pisac pesama i prica na dijalektu juga Srbije
    14.avgust 2016.vlasotince, republika Srbija