Poreklo prezimena, selo Donja Koritnica (Bela Palanka)

1. januar 2016.

komentara: 1

Poreklo   stanovništva   sela   Donja   Koritnica,  opština Bela Palanka. SRPSKI   ETNOGRAFSKI   ZBORNIK,  KNJIGA   LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA   ISPITIVANJA,  BEOGRAD, 1954. Priredio  saradnik  portala  Poreklo  Vojislav  Ananić.

Donja-Koritnica

 

Položaj i tip.

Stariji deo sela leži u podnožju Suve Planine i pruža se pravcem toka Koritničke Reke. Taj je deo na onom mestu gde u Koritničku Reku ulazi dolina periodskog potoka Skokovi. Drumski deo naselja niže se od doline Dubokog Dola. Između starijeg dela oko Koritničke Reke i novijeg oko druma umetnuta je grupa kuća i oni su spojeni. Ležeći na obema dolinskim stranama Koritničke Reke i u njenoj aluvijalnoj ravni, selo ima koritast položaj i po njemu je dobilo ime. Vodom se snabdeva sa vrela Bratiša, izvora i bunara. Glavni izvori su: Maničev Kladenac, Arvačica, Čuka, Zmejanci, Rakita, Majilovac, Beli Kladenac i Konćevac.

Granice seoskog atara povučene su na mestima: Džadžulov Put, Gavran (Raspopovske Livade), Bukova Padina i Vrbica, sa Divljanom. Vrbica je tromeđa: Divljane, D. Koritnice i Oreovca. Od Vrbice, Cerovom Glavom, Janičarskom Padinom i Stranjem ide međa sa Oreovcem. Stranje je tromeđa: D. Koritnice, Oreovca i Šljivovika. Odatle ka Dajći selo se graniči sa Šljivovikom. Dajća je tromeđa: Šljivovika, Donje i Gornje Koritnice. Odatle preko Rakoša, Crnobarskog Rida, Pravog Puta, Golemog Drveta i Zmejanaca vodi međa sa G. Koritnicom. Sa zaplanjskim Krčimirom selo se graniči na Rakošu i Velikom Konjskom. Topografska imena za obradive površine su: Zmejanci, Zlo Čudo, Orašje, Luka, Ravna Šuma. Najslabije zemljište je na Šušljaku. Utrina obuhvata: Babu, Dub, Lom, Kovačeve Buke, Trešten Vrh, Orej, Čušćinske Livade, Đurđin Vrtop, Boćinu Padinu, Vracu i Goli Del.

U celini selo je skupno i ima povezane krajeve. Deo pod Suvom Planinom po tipu se razlikuje od drumskog dela. U njemu su oko kuća okućnice sa šljivarima; zbog toga je razređen. Oko druma kuće su navrstane na obema stranama i ušorene. Slobodan prostor u uskoj aluvijalnoj ravni ispunjuje se urastanjem novih kuća, što selu daje pravilan longitudinalni oblik. Po krajevima razlikuju se: Cajinska i Savinska Mala, Sred-selo i Mala Preko Reku.

Poreklo stanovništva

Rodovi nepoznatog porekla su:

– Gžinci (Petkovići; 3 k., sv. Petka). Ima ih otseljenih u Novom Selu.

– Bačovci (Živkovići; 2 k., sv. Arhanđeo). Ima ih otseljenih u Smederevskoj Palanci i G. Koritnici.

– Dančulovci (Stojanovići, Zdravkovići; 3 k., sv. Đorđe). Privodnjak je Danilo Zdravković iz Šljivovika. Ima ih otseljenih u Divljani, Beloj Palanci i Banatu.

Doseljenici su:

– Spasinci (Rančići; 4 k., sv. Nikola), iz Klisure. Ima ih otseljenih u Beloj Palanci.

– Džurinci (Matejići; 3 k., sv. Nikola): iz Klisure. Ima ih otseljenih u Beloj Palanci.

– Tarlinci (Mitići, Živkovići, Nešići, Tošići; 4 k., sv. Nikola): iz Klisure. Privodnjak je Mihajlo Mitić iz Vaklinovaca. Ima ih otseljenih u Beloj Palanci i Beotradu.

– Savinci i Ćićenci (Ćirići, Lilići, Đorđevići, Jocići, Krstići) 27 k., sv. Nikola: iz Klisure. Ćirića ima otseljenih u Beloj Palanci.

– Baltijašovci i Vaklinovci (Živkovići, Mitići; Mitići, Jovanovići, Ranđelovići, Đurići) 19 k., sv. Luka: iz Zelenog Grada u Znepolju.

– Doksinci (Petrovići, Ćirići; 3 k., sv. Luka): iz Zelenog Grada. Ima ih otseljenih u Beloj Palanci.

– Cajinci (Živkovići, Jocići, Mišići, Veselinovići; 16 k., sv. Luka): iz Zelenog Grada. Ima ih otseljenih u Beloj Palanci i Velikoj Plani.

– Neinci (Živkovići, Filipovići; 2 k., sv. Arhanđeo): iz sela Degiona u Znepolju.

– Stanićinci (Mladenovići, Lilići; 6 k-, sv. Petka); sa izumrlim Purincima zajedno se doselili sa Kosova. Purinaca (sv. Nikola) ima otseljenih u Bežištu, Kremenici i u Rumuniji.

– Grnčarevci (Stefanovići; 3 k., sv. Đorđe): iz Kosovskog Grnčara.

– Čućinci (Tošići, Pavlovići, Nikolići; 7 k., sv. Nikola): iz Kosmovca. Ima ih otseljenih u Beloj Palanci.

– Krstinci (Krstići, Živkovići; 6 k., sv. Luka). Živa Živković od Raspopovaca iz Divljane naselio se na ženino imanje kao privodnjak i primio slavu.

– Coćinci (Tošići, Mladenovići; 4 k., sv. Petka): iz Moklišta.

– Džadžulovci (Veljkovići; 7 k., sv. Đorđe) iz Kozje. Ima ih otseljenih u Beloj Palanci.

– Grđinci (Ćirići; 1 k., sv. Petka): iz Kosmovca.

– Boškovići (1 k., Đurđevdan prislužba sv. Vasilije).

– Ramča Ciganin — kovač doselio se za vreme Turaka.

Seoska preslava sv. Jeremija. Selo ima dva groblja. U jednom koje se zove „Vojničko groblje“, sahranjuju se: Savinci, Coćinci i Tarlinci.

 

IZVOR :  SRPSKI  ETNOGRAFSKI  ZBORNIK, KNJIGA  LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA,  BEOGRAD,  1954.  Odabrao   i  priredio  saradnik portala   Poreklo  Vojislav  Ananić

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. interesuje me poreklo mladenović i lilića iz donje koritnice