Poreklo prezimena, selo Strumce (Tutin)

20. decembar 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Strumce, opština Tutin. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je između Jablaničke i Dragočevske Rijeke na zaravni iznad Ibra. Kuće su grupisane u dve mahale: Bašići ili Donje Selo i Gornja Mahala. Svuda po selu ima dosta izvorske vode. Najglavniji su izvori Pribilov Do i česma u Bašti. Pojedina mesta i krajeve u selu nazivaju: Vilska Kola, Boškov Do, Selište, Carina (livade do Ibra), Avrik, Krs, Rasadnik (šuma), Cerovače, Krst na Brdu.

Strumce je vrlo staro naselje. To svedoči groblje i crkva. I crkva i groblje su na vrhu kupastog brda koje se ističe iznad okoline. Crkva je sve do 1925. g., kada je obnovljena, bila polurazrušena; u njoj su očuvani tragovi živopisa. Pri čišćenju ruševina nađeni su mramorni stubovi od Sv. trpeze, sastavljeni iz nekoliko delova i lepo ukrašeni. Sem toga, tu su, iskopana kandila i ljudske kosti. Crkva je bila pokrivena ćeramidom. Oko crkve je srednjovekovno i novo groblje. Stari grobovi bili su pokriveni ogromnim kamenim bolokovima; na nekima se vide izvajane ljudske figure i krstovi; veći broj ovih ploča je povađen, polomljen, raznet ili pomeren sa prvobitnog mesta. I u ovom groblju se vide nadgrobni spomenici i od studeničkog mramora, koji su podizani pre doseljavanja današnjeg stanovništva. U mestu Vilska Kola postoje tragovi još jednog srpskog groblja, a u Selištu „Čumsko groblje”, obraslo u jasiče i trnje.

Današnji rodovi su:

Keljevići (14 k., Sv. Vasilije i Sv. Ilija). Doselila se dva brata, Marinko i Vučina, pre 5 pojaseva iz Kelepolja, kraja u selu Dragi kod Rožaja; daljom su starinom iz Crne Gore.

– Radevići (2 k., Sv. Vasilije i Sv. Ilija); i oni su doseljeni iz Crne Gore. Po svoj prilici bili su neko vreme kod Rožaja, jer tamo postoji selo Radeva Mala i rodovi koji slave istu slavu.

– Dimitrijevići (2 k., Sv. Petka i letnja Petkovica), došli iz sela Vranovića 1925. g.

Ranije su u ovom selu živeli i Bašići (6 k.), pa su se kao muslimani otselili u Tursku. Od njih je ostao naziv kraja Bašići.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Goran

    Nisu Keljevici nego Kelevici.Poticu od Obradovica iz sela lubnice.Prezime su dobili po zaseoku predelu Kelepolju gde su doselili pocetkom osamnestog veka.isti rod sa drugim obradovicima i Zekicima.

    • Tanja

      Jesu Keljevici, iz Strumca i Perosa su rod. A rod su i sa Jankovicima. Koliko znam da su dosli pre dva veka iz okoline Rozaja. Tunih je naselio neki aga. Dalja starina im je sa Brda. Nedavno sam istrazivala da se pominju u bratstvima plemena Uskoci u Sirovcu(bare) cak i tamo ima jedan kraj Bare Keljevica. Ako imate neka saznanja zelela bih da znam. Poz