Poreklo prezimena, selo Trgovište (Sokobanja)

18. decembar 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Trgovište, opština Sokobanja – Zaječarski okrug. Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Trgovište se nalazi u pomenutom nižem redu od nekoliko sela po sredini banjskog basena istočno od Žučkovca. Selo leži na levoj strani Trgoviške Reke, a na sastavcima Keštice, Železnica i Šarbanovačke Reke. Od Reke su kuće penju se i na jezersku površ od 520 metara, koja se nalazi pod rtom na kome su vrmaška crkva i škola.

Vode.

Izvora ima veoma malo pored reke.

Klima i komunikacije.

Trgovište je u zavetrini. Košava se skoro i ne oseća. Kako je uz to selo okreuto jugu to u njemu veoma dobro uspeva voće, te je ovo selo pravo voćarsko mesto.
Trgovište je vezano sa Banjom dosta kvalitetnim putem, koji ide od Vrmdže.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa. Kuće su primaknute pored glavnog puta i drugih manjih puteva koji presecaju selo. Svaka kuća ima voćnjak i baštu. Idući ka periferiji sela kuće su razređenije. U selu nema mala, već se pojedini krajevi sela nazivaju po većim familijama.

Zanimanje stanovništva, zemlje i šume.

Meštani se bave isključivo zemljoradnjom. Stoke drže malo i to je uglavnom krupna. Imanja su svuda oko sela. Njive u dolini reke su plodnije. Njive se nalaze na ovim mestima: Jamlje, Kumin Potok, Kaljino Polje, Agina Livada, Pupunkovica i Međušuma. Pojata imaju malo na „sinorima“ oko sela. Utrina ime je veoma mala na Kaljinom Polju na kojoj napasaju stoku.

Ime sela.

Ime sela, priča se, da je došlo otuda, što je na mestu današnjeg sela neki trgovac hranio svinje.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je najpre bilo u Selini, pa se docnije pomaklo i grupisalo se na današnjem mestu. Kod današnjeg novog groblja je i staro groblje.
Drugih starina u selu nema.
Zavetina je Markovdan.

U selu su ove familije:

-Kašmerovci su velika familija, koju sačinjavaju ove manje familije:
-Stojanovci, Ćurčići, Ivkovci, Miljkovci, Stankovci, Davidovci i Đurđevići. Svi slave Sv.Đorđa i Alimpijevdan.
Kašmerovci su veoma razgranata porodica, imaju „familiju“ u nekoliko banjskih sela. U Trgovištu ih ima 80 kuća. Odseljeno je u Vrmdžu dve porodice, Šerbići i Marićevci; u Mužinac – Popovci; Saselac – Kašmerci. Ima ih još i u: Miletići u Žučkovcu, Markovići, Đorđevići, Cvetkovići, Lulići, Dinčići, Stefanovići i Miljkovići u Sokobanji. I kod odseljenih je bilo odseljavanja. Tako su u Jošanici Krunići od Popovaca iz Mužinca; Stanovići, Miloševići i Mitići od Šerbića iz Vrmdže. U Žučkovcu Stepanovci od Šerbića iz Vrmdže; u Sokobanji su Didići od Popovaca iz Mužinca a u samom Trgovištu su Radosavljevići od Marićevaca iz Vrmdže.
Kašmerovci su se selili i u druge oblasti, tako se priča da su se za vreme ustanka Stankovići bežali u Resavu – u Gložane; Davidovci u Bučje – zaglavsko. Oni su se, posle izvesnog vremena, otuda povratili u svoja mesta. Priča se da je deo Kašmerovaca odseljen i u Austriju.
Jacići, Lazarevdan, su doseljeni iz Lukova.
Čvrgići, Jovanjdan, su doseljeni iz Crne Reke. Ova se familija veoma slabo množi.
Nedeljkovići, Sv. Petka, su doseljeni iz Katuna – Temnić.
Dimitrijevići, Aranđelovdan, su doseljeni iz Milušinca. Familija u Milušincu je doseljena iz Zaglavskog sreza.
Radosavljevići, Sv. Đorđe, su doseljeni iz Vrmdže, od familije Marićevci. Ova familija je po starini od Kašmerovaca.
Usejinovići, Sv. Vasilije,s u Cigani-Romi, po zanimanju kovači, doseljeni iz Resnika.

IZVOR: Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Imate li saznanja o poreklu porodica u selu Jezero, na Ozrenu

    • Milodan

      Slobodan Blagojević!

      Naselja pod imenom Jezero nema na celom području Zaječarskog okruga. Proverite da nije u međuvremenu spojeno sa nekim od susednih sela, ili (možda) pripada nekom drugom okrugu.

      Pozdrav!