Poreklo prezimena, selo Tušiće (Zubin Potok)

13. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Tušiće, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Atar sela se prostire od Ibra do ispod vrhova strana. Samo naselje je dosta visoko iznad korita reke. Tušićkim Brdom selo je podeljeno u dva dela, a ovi su potocima razbijeni na krajeve. Ti krajevi sela nose nazive: „Selo“, Orašak, Kokorak, Podrupina, Votšak i Tušiće. U svakom ovom kraju ima posebnih naziva: Vrtača, Šip, Lom, Guvnište ili Popov Laz, Repište, Brdo, Jelova Ravan, Preke Livade (ranije Preke Njive). U svakom kraju je grupa od 3—5 kuća. Zbog nešto veće udaljenosti Orah smatraju kao zaselak.

Stariji naziv Tušića je Kusino Selo. I danas postoji kraj sa imenom „Selo“. Kasnije, zbog nekog važnijeg čoveka prevladalo je ime drugog kraja — Tušića, u kojem danas ima samo 2 kuće. Ali se i sada kaže, kada se ide iz jednog u drugi od ova dva kraja: idem u Tušiće, i obrnuto, u „Selo“.

Sam naziv Tušiće ukazuje na neki stariji rod koji se odavde davno iselio. To staro stanovništvo je ostavilo dosta tragova. Na Repištu je očuvano staro groblje sa krstačama, u koje se sahranjuje i današnje stanovništvo. Drugo staro groblje je na mestu Stare Kolibe između Tunšća i Vukojevića. Ostaci starog naselja (zidine i guvna) vide se svuda na livadama pored Ibra. Jedan kraj pored Ibra zovu Staro Selo, a u zaseoku Orašku Kućetine.

Svi današnji rodovi u Tušiću su doseljenici iz Crnogorskih Brda:

– Lepovići, (Radojkovići i Miletići) (6 k., Sv. Petka i letnji Petkovdan), doseljeni iz Čečeva pre 140 godina. Rod su sa Lepovićima u Čečevu. Oni su najranije doseljeni u Tušiće.

– Košani (Dimitrijevići i Aleksići) (6 k., ista slava i preslava kao kod Lepovića), došli su iz sela Tabalija pre 180 godina.

– Savići (Savići i Jovanovići) (6 k.). Predak Jovan došao je pre 5 pojaseva iz „Bijelih Brda“ u kuću Đura Košana kao sluga; on ga je držao kao svoga sina, sa kim ga je podelio još za života da se posle ne bi svađali. Uzeo je njihovu slavu (Sv. Petku).

– Vulovići (1 k., Sv. Luka, i Mitrovdan), ne znaju odakle su došli; ne množe se; otkako se zna, uvek je jedna kuća.

– Ilići (5 k.) doseljeni su iz obližnjeg sela Vukojevića pre 60 godgša; naselio ih je aga na svoju zemlju.

– Komatovići u zaseoku Orašaku (6 k., Đurđevdan i Sv. Pantelija), došli su iz Brnja.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.