Порекло презимена, село Горње Вараге (Зубин Поток)

13. децембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Горње Вараге, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Gornje-Varage

 

Село је на десној страни Варашког Потока, на заравни испод Кочан-Брда, које га одваја од Клечка и Бања. Рељеф је утицао на локализацију насеља. Горњи део долинске стране је равнији и земљом богатији. Ту је у непосредној близини и шума за испуст стоке. С друге стране се користи поток испод села за појила и воденице, које мељу само кишовитих година. Воду за пиће добијају из бунара и са извора код Врбе. Крајеви у сеоском атару су: Лице, Гуњаче, Брдо, Игиновце, Јагњило, Рутова Њива, Враница, Солијевце, Иван-Брдо (шуме).

Куће у овом селу поређане су у групама дуж једне долине. Вараге су, као што је напред поменуто, старије насеље; име му потиче од братства истог имена које је некада овде живело. То старо становништво је оставило два гробља и црквицу. Она су на једној шумовитој главици, где је и данашње гробље. Уствари то су три гробља: најстарије у подножју главице, млађе на самом врху и ново на истом месту. Гробови најстаријег гробља су покривени каменим блоковима, од којих су неки и лепо обрађени; на њима је извајан крст и мртвачка глава; у другом, без сваке сумње нешто млађем гробљу, има надгробних споменика од радочелског мрамора на којима су кругови и елипсама претстављене људске фигуре. На истом месту је и садашње гробље. У средини гробља је развалина црквице на којој се виде лепо у камену извајани довратници и стубови. Црква је остатак ранијег становништва, вероватно негдашњих Варага.

У Варагама живе Јовановићи, Танасковићи, Јефтовићи и Васиљевићи, уствари једно братство које потиче од три брата (9 к., Ђурђевдан). Раније су славили Ђурђиц, па „због крви“ променили славу. Кажу да су даљом старином из Дробњака. Пре него што су се овде населили, пре 150 година, били су у Косову, па су отуда због крви побегли у Колашин; прво су се населили у суседно село Копиловиће, а отуда дошли овамо. Имају исељене рођаке у Јастрепцу.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.