Poreklo prezimena, selo Rujevica (Sokobanja)

12. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rujevica, opština Sokobanja – Zaječarski okrug. Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Rujevica

Položaj sela.

Rujevica se nalazi takođe na zapadnom obodu banjskog basena u produženju Vrbovca. Selo leži na jezerskoj terasi na visini od 520 metara, ispod njenog odseka, koji je usečen u Golu Glavu. Ovaj odsek ima oblik pravog jezerskog klifa.

Vode i klima.

Meštani se služe vodom za piće isključivo sa izvora i česama. Glavne su dve česme – u Nikolića kraju „kod Bresta“ i u Gokića kraju.
Najjači vetrovi su severni i košava. Kroz selo prolazi takođe „Jerski Put“.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa, naročito u sredini i pored puta, u Nikolića kraju. Pri kraju sela kuće su nešto razređenije. Podeljeno je na dva kraja koja se nazivaju po najstarijim familijama, Nikolića i Gokića. Nikolića Kraj je više na severu a Gokića na jugu. Rujevica nema svoju opštinu, već pripada Jošanici.

Zanimanje stanovništva, zemlje i šume.

Meštani se bave zemljoradnjom i stočarstvom. Njive su im ispod sela u Ornici, Slatini, Krušaku, Cerovcu i Belom Bregu. Imanja pojedinih familija si izmešana. Ipak je većina imanja porodice Gokića u Belom Bregu. Imanja su nastala poglavito krčenjem i zauzimanjem utrine. Letnje pojate su im na utrini iznad sela, u Smrdanu, Lipovaru, Grapčini i Rožnju, gde je i seoska šuma.

Ime selu.

Ime sela je, kažu, došlo od drveta ruja, koga je bilo tako mnogo oko sela, da su dolazili meštani iz udaljenijih krajeva da ga beru, kao naprimer, iz Mozgova – Aleksinački srez.

Starine u selu.

Na Gradištu iznad sela poznaju se tragovi od starog grada. Ispod Gradišta meštani su iskopali zemlju, neki „prorok“ im je kazao, da je tu bila stara crkva. Ispod seoskog groblja postoji i „Džidovsko Grblje“.
Postanak sela i poreklo stanovništva.

Na mestu današnjeg sela naselile su se najpre dve familije, Nikolići i Gokići. Njihove kuće su bile međusobno udaljene, na imanjima. Razvojem ovo dve familije i doseljavanjem drugih selo je dobilo današnji oblik.

U selu u ove porodice:

-Nikolići, Mitrovdan, su doseljeni iz Vitoševca kod Ražnja, gde još imaju familiju. Deda Miljko, Nikolin otac, živeoje najpre u Bovanu, gde je uzgajao „lojze“.
-Gokići, Ignjatijevdan, su doseljeni iz Prskovča kod Ražnja.
-Milenkovići, Nikoljdan, su doseljeni iz Blendije.
-Rogići, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Vrbovca, od familije Rogića. Imanja su im pomešana sa Gokićima.
-Ćirkovići, Nikoljdan, su doseljeni iz Dobrujevca – Crna Reka.
-Nikodijevići, Nikoljdan, su doseljeni iz Žučkovca a tamo su došli iz Davidovca – Srvljig.
-Đorđevići, Aranđelovdan, su doseljeni iz Ćustendil-Banje u Bugarskoj.
-Milojkovići, Jovanjdan, su doseljeni iz okoline Pirota.
-Dimitrijevići, Aranđelovdan, su iz Jošanice od Živadinovića (Sjeničani). Predak došao ženi u kuću.
-Kadrići, Sv. Vasilije, su doseljeni iz Jošanice. Oni su Cigani-Romi, bave se kovačkim zanatom.

Seoska zavetina je Sv. Trojica.

IZVOR: Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.