Порекло презимена, село Бабудовица (Зубин Поток)

5. децембра 2015.

коментара: 7

Порекло становништва села Бабудовица, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Babudovica

 

Ово сеоце је на присојној страни у долини Бупског Потока. Куће су поглавито груписане на једној заравни где поред плодне земље има довољно изворске воде. Друга страна потока је стрма и обрасла шумом. На њој нема зиратног земљишта. Воду пију са извора Плочника и Ланишта, а појило им је Поток. Имена појединих крајева су: Селиште, Лекин Бријег, Равно Брдо, Клековац, Пуавац, Међугора (шума), Клисура (пашњак). На брежуљку у великом гају је старо и ново бабудовичко гробље.

Данашње становништво Бабудовице су:

Матковићи (Радосављевићи, Стевановићи и Филиповићи) (10 к., Св. Петка), који су исти род са Влашковићима у Лучкој Ријеци. И они кажу да су пореклом Брђани — Бјелоплавићи.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Марјан Радисављевић

  Није Радосављевић,него Радисављевић.
  Лично не верујем да смо дошли из Црне Горе.

 2. Јоксим

  Марјане,
  урадите ДНК тест по мушкој линији и разријешите дилему да ли су ваши преци дошли из Црне Горе.

 3. Марјан Радисављевић

  Сви из Ибарског Колашина кажу да су дошли из Црне Горе ,што је некад било част рећи да водиш порекло из те сада нове” државе”.Када би неко провео анкету сада у Ибарском Колашину ,не верујем да би се изјаснили као раније.
  Него ја бих се позвао мало на математику,на закон вероватноће.Дали је могуће да сви дођу из Црне Горе а да нико не оде у ту Црну Гору.Историчари су доказали да је врло мали број Колашинаца отишао заједно са Арсенијем Чарнојевићем.Бежаније је било и из Ибарског Колашина и у Ибарски Колашин,али да сви дођоше из Црне Горе ,не верујем.
  Позваћу се на повељу Краља Милутина Манастиру Бањска,мислим да је из 1312 године,где краљ Милутин поклања села манастиру , та села и данас постоје . Пошто није имало катастарских планова ,како то да ови што су дошли не променише називе села него задржаше старе називе.
  Добро знамо да су колонисти у Војводини доста села променили у топониме из крајева из којих су дошли.
  Ја см из техничке бранше ,тако да су ово моја лична размишљања ,која нису заснована на доказима.Жао ми је што ниједан историчар се није посветио овој теми него се сви позивају на Лутовца који је записао само казивања вероватно старијих људи;који су узгред буди речено били потпуно неписмени.
  Ето ја лупих и остадох жив.
  Марјан Радисављевић.

 4. Милош Недељковић

  Григорије Божовић, најпознатији писац из Ибарског Колашина тврди да се народ са тих крајева селио у Црну Гору, па да се из исте те Црне Горе вратио на место одакле су и пошли…
  Мислим да је Григорије, нисам сигуран, али да сам прочитао ову тезу изнад, е то сам сигуран.
  Могуће је, негде сам чуо, од некога из мог села, иначе ја сам из села Јунаке, Јунаци, како га год већ неки зову, општина Зубин Поток и сећам се по нешто, био сам мали, причу да су моји када су дошли ту где су дошли затекли много старих срушених грађевина, што су они ако се не варам окарактерисали као Римске куле које су чувале границе Западног Римског Царства…

  • Марјан Радисављевић

   Римска архиктетура је јако препознатљива ,тако да археолози и ли други стручњаци који се баве овом проблематиком врло лако могу да утврде из ког су периода те рушевине.Доста локација где се су и данас видљиве хумке ,народ зове “Латинско Гробље”,али нисам још прочитао из ког су периода та гробља.

 5. Јоксим

  Григорије Божовић, је велики писац и познавалац не само Ибарског Колашина , већ цијеле Старе Србије, Косова и Метохије посебно, и Црне Горе у данашњим границама… Да ли је изворно то његов став не знам, али свештеничка кућа Божовића, Григорије, његов отац поп Вукајло… задужили су ваш крај.

 6. Марјан Радисављевић

  Јоксиме ,овде није тема Григирије Бижовић који ми је узгред буди речено рођак по “бабине линије”.Од њега сам прочитао све што је до сад објављено и што се могло наћи по библиотекама.
  Овде се ради о пореклу становништа у Ибарском Колашину где има врло мало објављених радова.Треба тражити по архивама како црквеним(Дубоки Поток) тако и по турским архивама.
  Ја нажалост не живим у Ибарском Колашину али људска психа је чудо ,што си старији све више осећаш чежњу за својим родним крајем.