Poreklo prezimena, selo Zagulj (Zubin Potok)

4. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zagulj(e), opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na površi koju preseca potočić. Kuće su na gornjim dolinskim stranama u podnožju Tijanića i Gusinjskog Brda: odatle lako koriste ispašu i šumu iznad sela i vodu u potoku. Na potoku su vodenice koje melju samo u jesen i proleće. Nazivi za pojedine krajeve sela su: Tijanića Brdo, Tijanića Kućište, Gusinjsko Brdo, Prodoli, Krst i Velika Ledina. Selo je bilo ranije podeljeno u tri mahale: Tijaniće, Đusiće i Durutoviće, po rodovima koji su živeli u ovom selu. Tijanići su iseljeni u Toplicu pre 70 godina, a još ranije u Crkolez (Metohiski Podgor), gde ih sada ima 15 kuća. Naziv Gusinjsko Brdo potseća na rod doseljen iz Gusinja (Gornje Polimlje).

Današnji stanovnici sela su:

Durutovići (5 k., Sv. Luka), došli pre 100 godina iz Istoka (Metohija), a tamo iz Crne Gore. Dok su bili u Metohiji držali su zemlju oko crkve Gorioča. Njihov predak Milić Durut morao je da pobegne, jer su hteli da ga ubiju neki Šiptari iz zavisti, zbog toga što je pogodio belegu bolje nego 15 ljudi, koliko ih je tu bilo. Ustvari to je bio samo povod da mu oduzmu zemlju. Tri-četiri kuće Durutovića su se iselile u Toplicu kod Ivan-Kule.

Đusići (7 k., Sv. Petka), rođakaju se sa Đurićima u Crepulji. I od ovog bratstva ima dosta iseljenika po raznim krajevima Srbije.

Svi rodovi ovoga sela imali su svoju zemlju. Za vreme prošlog rata pokušao je jedan Šiptar iz Metohije da se tu stalno nastani, ali u tome nije uspeo.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.