Poreklo prezimena, selo Donje Varage (Zubin Potok)

1. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donje Varage, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je jednim delom na terasama Ibra, a drugim na stranama iznad terasa u podnožju brda. Niski deo dobija vodu iz bunara, dok po stranama ima dosta izvora. Nazivi za pojedine krajeve u selu su: Varaško Polje, Budžak, Kućište, Vinograd (livade), Varaško Brdo, Grajište, Gojkovce, Kućetina, Stajišta, Milijina Njiva, Filipova Čukara (ranije bile njive), Bijele Vode.

Selo je razbijenog tipa. Deli se na mahale u kojima su kuće uglavnom grupisane. Naseljavanje je išlo i ovde iz gornjeg u donji, ravniji deo sela. Najnovija mahala je Budžak u aluvijalnoj ravni pored Ibra.

Selo nosi naziv nekog starog roda, Varage, koji je ranije tu živeo. Od toga stanovništva ostali su crkvina, groblje i kapela u njemu. Za crkvinu u starom groblju, gde se i sada sahranjuju, kažu da je odavde crkva „preletela“ u Duboki Potok. Oko druge crkvine, na kojoj je obnovljena crkva, nema groblja. Verovatno je pripadala nekom vlastelinu.

Rodovi su:

– Lekići-Radovići (5 k. Sv. Petka);. doselili su se Leka i Aleksa „iz Starog Kolašina u Crnoj Gori“ pre 200 godina. Najpre su se nastanili u Bijelim Vodama u brdu iznad sela. Tu su bili njihovi rođaci Vujoš i Miloš, čiji su se potomci iselili u Toplicu (selo Grgure). Tamo se zovu Bradići. Od njih su takođe Šibutani u Maloj Vučoj i u selu Đake (Kosanica).

Dimovići (3 k., Petkovdan).

–  Milovanovići (2 k., Arhanđelov dan i Vel. gospođa), doseljeni su iz Kobilje Glave. Rođaci su im Kragovići u tom selu.

Janićijevići (5 k., Sv. Dimitrije); predak došao iz Lugova (Metohija) i bio sluga kod Božovića u Pridvorici; primio je njihovu slavu, oženio se iz Varaga i ostao na ženinom imanju.

Cvetnići — „Došljaci” (4 k., Sv. Petka), došli su iz Kopaonika (Koporiće). Pre, nego što su se ovamo doselili bili su neko vreme u obližnjem selu Jagnjenici. Nema sumnje da su oni iz ovoga kraja otišli u Kopaonik, pa se otuda posle izvesnog vremena vratili u stari kraj, kao što se to događa u mnogim slučajevima. Staro Cvetnića groblje u Prevlaku ukazuje na to da su oni ranije živeli u ovom selu.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.