Poreklo prezimena, selo Ugljare (Zubin Potok)

30. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ugljare, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo se prostire i s jedne i s druge strane Ibra po terasama i aluvijalnoj ravni. Kuće su rasturene bez ikakvog reda gotovo po celom ataru sela.

Naselje je ranije bilo u brdu ispod Klopotnika, u „Selištu“, Zapadninama i Potoku, gde sada žive samo 5 kuća. Tek posle Prvog svetskog rata počeli su se spuštati oko Ibra, gde su ranije silazili sa stokom „na kolibe“, samo za vreme zime. Od tada do danas se naselilo iz starih sela u Ugljare 12 kuća na desnoj, a 2 na levoj strani Ibra.

Stanovnici Ugljara su Baščarevići (24 k., Sv. Luka, a „mali sveti“ nedelja po Krstovdanu); kažu da su rod sa Čitlučanima, ali ne tako bliski. Broje od doseljenja 6—7 pojaseva. Oni su bili najpre nastanjeni u Bašči u Veljem Brijegu, po čemu su dobili današnje prezime. Iseljenih Čitlučana i Baščarevića ima: U Vučoj, Dubravi, Joševiku (donji Ibar), Dubovici, Štitarici i Gajbulji (Kosovo) i Belovini (Toplica).

Đinovići (3 k., Sv. Arhanđeo i Sv. Alesandar), doseljeni iz Mojstira u Štavici, a tamo iz Vasojevića.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.