Порекло презимена, село Угљаре (Зубин Поток)

30. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Угљаре, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село се простире и с једне и с друге стране Ибра по терасама и алувијалној равни. Куће су растурене без икаквог реда готово по целом атару села.

Насеље је раније било у брду испод Клопотника, у „Селишту“, Западнинама и Потоку, где сада живе само 5 кућа. Тек после Првог светског рата почели су се спуштати око Ибра, где су раније силазили са стоком „на колибе“, само за време зиме. Од тада до данас се населило из старих села у Угљаре 12 кућа на десној, а 2 на левој страни Ибра.

Становници Угљара су Башчаревићи (24 к., Св. Лука, а „мали свети“ недеља по Крстовдану); кажу да су род са Читлучанима, али не тако блиски. Броје од досељења 6—7 појасева. Они су били најпре настањени у Башчи у Вељем Бријегу, по чему су добили данашње презиме. Исељених Читлучана и Башчаревића има: У Вучој, Дубрави, Јошевику (доњи Ибар), Дубовици, Штитарици и Гајбуљи (Косово) и Беловини (Топлица).

Ђиновићи (3 к., Св. Арханђео и Св. Алесандар), досељени из Мојстира у Штавици, а тамо из Васојевића.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.