Порекло презимена, село Придворица (Зубин Поток)

30. октобра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Придворица, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Манастир Дубоки Поток код Придворице
Манастир Дубоки Поток код Придворице

 

Придворица је старо насеље чије име потиче из Средњег века, када су у њему живели придворни људи вероватно суседног града у Зубином Потоку, Клопотника или којег другог властелинског замка. Али данашње насеље је релативно младо. Садашње становништво Придворице се почело спуштати из старог села, у брду, тек пре 120 година. Иначе су овде биле утрине. Село се простире по терасама на левој обали Ибра, а једним делом и у алувијалној равни поред пута. Подељено је на махале у којима су куће груписане: Кршаци, Ровине, Маторник, Горња Махала, Срндаће и Јеша. Воду пије са бунара, чија се дубина креће од 4 до 10 метара, што зависи од близине Ибра. Топографски називи појединих крајева су: Јоше поред Ибра (њиве и баште). Маторник, Кула и Звечан (њиве и ливаде), Секулине (брдо), Чукара, Расадник.

Данашњи родови:

Божовићи (33 к., Св. Димитрије и Петровдан), старином су из Пипера, али пре него што су дошли у Придворицу живели су неко време у Коритима (предео између Бихора и Пештара). Дошавши из Корита пре 200 година, њихов предак Милован прво се населио у брду изнад данашњег села у место Корита. Милован и његова жена Манда дошли су са 6 синова (Никола, Милисав, Радован, Лука, Арсеније, а шести син као калуђер умро у Ћустендилу). Од четири сина има потомака у Колашину, а пети се отселио у околину Крагујевца. Мало касније су се доселили код Милована два његова рођака, који су такође Божовићи: од једнога су Томнићи, а од другог Јовановићи. Придворица је у то доба припадала бегу Јатлагићу из Вучитрна, који је једно време овде имао и кулу (садашња кулина у Придворици). Два брата Божовића, Никола и Милисав, и један њихов рођак, Лазо, отишли су у турску војску као „бедели“, замена бегова, и као награду добили у својину целу Придворицу.

Григорије Божовић
Григорије Божовић

Божовићи су се брзо намножили и населили суседње село Доброшевину. Неколико се породица иселило у Топлицу, у Букош и Невољане (Косово) и у Томиславац (Дреница). Из њиховог братства су били кнезови придворичке и колашинске кнежине: Радован, Миладин, Илија, Нешо и прота Вукајло, преци књижевника Григорија Божовића.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.