Poreklo prezimena, selo Stubal (Aleksandrovac)

19. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stubal, opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Stubal

Položaj sela.

Selo je u donjem toku Rakljanskog Potoka, gde utiče manji vodotok, koji dolazi iz Crvene Jabuke. Naselje je pretežno na blagim padinama. Samo nekoliko kuća je u aluvijalnoj ravni, pored potoka a na padini njegove leve strane.

Zemlje.

Selo je u veoma plodnom delu Župe; povoljno je podjednako za vinogradarstvo, voćarstvo i ratarske kulture. Glavni potesi sela nose sledeće nazive: Ključ – pored potoka (pod kukuruzom), Čamalevac, Klečak, Kruševički Do, Vranje Brdo, Beli Breg, Građanac (vinogradi i voćnjaci) i dr.

Tip sela.

I u ovom selu kuće su u grupicama, na rodovskoj osnovi; u zaeoku Dubovica naseljeni su Jelenkovići, Milijići i Milinčići. Na padini sa leve strane potoka su Kostići.

Poreklo porodica:

Preci današnjeg stanovništva Stubla naseljavani su ovde od sredine 18. veka.

-Kostići, Nikoljdan. Predak je doseljen iz Paljevštice – Kopaonik. Od doseljenja broje šest kolena: Kosta (55 godina), Mihailo, Radoje, Miloje, Radosav i Kosta. Ovi Kostići se pominju kao imućna vinogradarska kuća u popisu desetka iz 1824. godine.
-Samardžići, Nikoljdan, ne znaju sigurno za svoje poreklo, ali neki od njih vele da su od Dečana. Pored zemljoradnje bavili su se i zanatom.
-Milijići, Jovanjdan. Kažu da su doseljeni od Prizrena u Selo Blaževo – Kopaonik. Rođaci su im Kovačevići u Blaževu. Predak Milijića, pre nego što se naselio u Stublu, jedno vreme je lutao u traženju zemlje između Vrnjačke Banje i Kruševca, pa se, idući uz dolinu Pepeljuše, ovde zaustavio. Druga verzija je da je Milija bio poreklom iz Crne Gore. Broje od doseljenja pet kolena.
-Jelenkovići, Jovanjdan. Kažu da je njihov predak došao iz Belog Brda – Kopaonik a tamo – od Novog Pazara. Neki kažu da su Milijići i Jelenkovići od dva rođena brata – Milije i Jelenka. Na to upućuje ista Krsna slava i međusobno neorođivanje (zbog iste slave), ali svakako nisu u isto vreme doseljeni sa Kopaonika.
-Milinčići, Nikoljdan.. Predak se doselio iz Osredaka – Kopaonik u isto vreme kada i Milijići.
-Lapčevići slave nekoliko slava. Prebegli su iz Rokca – Kopaonik.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.