Poreklo prezimena, selo Sunići (Stolac)

16. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sunići, opština Hatelj (Stolac). Prema istraživanju Petra Šobajića  DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Kuće su pri polju pod Štrbinom, na naplavljenim podovima i grupisane. U selu mnogo ima omeđina ranijih naselja, kućišta sa zidanim voltovima i mnoga stara guvna oko njih. Na Gorici je crkva, hram Sv. Trojice, tu je bila stara crkva koja je obnovljena, poznaje se oko nje i staro groblje. Po tome se vidi da je selo staro, a otkud mu ime — nije poznato. Onde su živeli:

Škipine, bili su starosedeoci, poslednji je bio Spasoje, koji je stajao gde su kuće Duka i umro oko 1888, pa se s njim ova porodica istražila. Slavili su Nikoljdan.

Milovići bili (Krsto) i izumrli davno.

Suljići, muslimani, bili su od nekog Laka Crnogorca, koji se poturčio u Nikšiću, a njegov unuk; Osman pred kugu došao i imao 6 sinova. Njihovih 5 k. otselilo se 1912. g. u Tursku, a ostao onde samohranac Omer. Vele da su se zvali i Lakčevići po pradedu koji se poturčio, a koji je, po jednom kazivanju, bio iz Pješivaca.

Nazivi mesta su: Priljepak, Oborena Lastva, Čengića Vale, Selina, Jokovići (kraj sela gde je najviše omeđina i starih guvana; svakako da je ovo ime došlo po nekoj, porodici o kojoj se danas ne zna ništa), Nurkovina, Čujovina, Radoš-Bare, Miline (ornice), Crdvina (tu je staro groblje), Pribituh (izvor).

U selu žive:

Kulušići, koji su iz Davidovića; došao je Sava oko 1860. sa sinovima Đurom i Simom. Oni su od razgranatog roda Vujovića, o kome je govoreno. Ima ih 1 k., slave Nikoljdan.

Miloševići 1 k., su iz sela Čavša u Popovu, gde ih ima mnogo, a vele da su starinom iz Riđana. Slave Jovanjdan po Božiću.

Radovići 1 k., su iz Vranjske od Vujovića, došli 1925. g.

Stanići su od Vujovića iz Davidovića, došao im otac Tešo oko 1865. i imao Lazara, Marka i Ćetka. Slave Nikoljdan.

Duke su živeli u Kukričju u Fatnici. Joka Duke kći bila je za Stojanom Kulušićem, pa Jokov sin Lazar zbog siromaštine prešao kod zeta na Zaušje u Davidovićima oko 1845, a posle 10 godina siđe u Suniće na zemlju Viđanovića, aga iz Trebinja. Od njega je samo 1 k. Tri ostale kuće Duka su od Mihajla Duke, koji je prešao iz Kljenaka oko 1865. na miraz; žena mu je bila od Škipina; imao je Toma, Luku i Simata. Slave Arlijevdan. Rod su im Dučići u Fatnici.

Nurci 8 k., odavna žive u ovom selu, muslimani su i vele da su od porodice Šarenaca. Bili nekad bogati, pa ih neka četa davno napala i ostalo samo jedno dete, od koga su oni.

Priganice, muslimani, 1 k., došli iz Fatnice na miraz oko 1870. g.

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.