Poreklo prezimena, selo Bobote (Aleksandrovac)

16. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bobote, opština Aleksandrovac, Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo leži na brežuljkastoj zaravni iznad odseka, na mestu gde se sastaje Kožetinska Reka i Rakljanski Potok. Seoske kuće se sve više spuštaju prema putu i rečnoj dolini.

Zemlje i šume.

Pod vinogradima su Puzaljke i Prokop, na jednoj strani i Varine na drugoj strani. U sredini je rečna ravan na kojoj su potesi: Selište, Srednjače, Bare i Do, pod kukuruzom i baštama.
Bobotama pripada jedan deo gradine Korkule i Venčaca, koji su bili pod hrastovima šumama a danas su tu vinogradi. Pre nego što su zasadili lozu blizu sela imali su vinograde u Markovini i Stanjevu.

Starine u selu.

U Varinama je bila stara crkvica na čijim temeljima je Petar Arsić, pre 80 godina, podigao crkvicu od čatme i brvana.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Današnjem selu je svakako prethodilo naselje u Selištu. Sadašnje selo su zasnovali noviji doseljenici, koji su se ovde doseljavali od početka 19. veka.
Zahvaljujući bogatom poljoprivrednom ataru, blizini glavnog puta i varoši Aleksandrovca, Bobote se razvija u savremeno selo, koje je iz Srednjače sprovelo vodu u svaku kuću.
Doseljenici su iz raznih krajeva.

-Arsići, ranije slavili Sv. Atanasija danas. Sv.Đorđa. Predak Arsenije došao je iz Tetova pre pet kolena: Bogosav (58 godina), Svetovid, Milenko i Arsenije. Arsenije se najpre naselio u Varinama a posle kraćeg vremena prešao u Bobote.
-Pljakići, Nikoljdan. Predak se doselio iz Pljakova kod Kuršumlije, najpre u Ploče (Kopaonik) a zatim u Bobote. U Pločama i danas imaju rođake.
-Čevrljaci, Jovanjdan. Predak se doselio iz Leposavića, u dolini Ibra.
-Pavlovići, Sv. Joakim i Ana, su doseljeni iz Grabovice –Kopaonik.
-Đukići, Nikoljdan, su se doselili iz Pleša – Kopaonik.
-Pecići, Sv. Jelena, su se deoselili „negde iz planine“.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.