Порекло презимена, село Боботе (Александровац)

16. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Боботе, општина Александровац, Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село лежи на брежуљкастој заравни изнад одсека, на месту где се састаје Кожетинска Река и Ракљански Поток. Сеоске куће се све више спуштају према путу и речној долини.

Земље и шуме.

Под виноградима су Пузаљке и Прокоп, на једној страни и Варине на другој страни. У средини је речна раван на којој су потеси: Селиште, Средњаче, Баре и До, под кукурузом и баштама.
Боботама припада један део градине Коркуле и Венчаца, који су били под храстовима шумама а данас су ту виногради. Пре него што су засадили лозу близу села имали су винограде у Марковини и Стањеву.

Старине у селу.

У Варинама је била стара црквица на чијим темељима је Петар Арсић, пре 80 година, подигао црквицу од чатме и брвана.

Постанак села и порекло становништва.

Данашњем селу је свакако претходило насеље у Селишту. Садашње село су засновали новији досељеници, који су се овде досељавали од почетка 19. века.
Захваљујући богатом пољопривредном атару, близини главног пута и вароши Александровца, Боботе се развија у савремено село, које је из Средњаче спровело воду у сваку кућу.
Досељеници су из разних крајева.

-Арсићи, раније славили Св. Атанасија данас. Св.Ђорђа. Предак Арсеније дошао је из Тетова пре пет колена: Богосав (58 година), Световид, Миленко и Арсеније. Арсеније се најпре населио у Варинама а после краћег времена прешао у Боботе.
-Пљакићи, Никољдан. Предак се доселио из Пљакова код Куршумлије, најпре у Плоче (Копаоник) а затим у Боботе. У Плочама и данас имају рођаке.
-Чеврљаци, Јовањдан. Предак се доселио из Лепосавића, у долини Ибра.
-Павловићи, Св. Јоаким и Ана, су досељени из Грабовице –Копаоник.
-Ђукићи, Никољдан, су се доселили из Плеша – Копаоник.
-Пецићи, Св. Јелена, су се деоселили „негде из планине“.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.