Poreklo prezimena, selo Strupići (Stolac)

11. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Strupići, opština Stolac. Prema istraživanju “Dabarsko Polje u Hercegovini” Petra Šobajića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Strupići

 

Kuće su pri polju u manjim grupama ispod Repašnice i Kubaša. Na Grebnicama je veliko staro groblje sa vrlo mnogo ploča, većih i manjih, bez ukrasa. Predanje govori da je u selu bio manastir, koji je služio još u vreme vojevanja Baja Pivljanina po Dabru (oko 1665) g. i da je tada, porušen. Kraj Grebnica živeli Novčići i digli u Nevesinje oko 1856. g. Jedan kraj sela Vranjske iznad Dabra se zove Novčići.

Nazivi po  selu su: Metiljavica, Bušurovina, Elezovići, Braškuša (njive), Zekovine, Bakrač (kamenica), Ćeteništa, Prosine (dolina), Banuse (njiva), Ogojne (njive), Krdetuša (njive), Adžin Bunar, Vilovine (njive), Popovi Dolovi, Šumovci, Bećovac (izvor), Ćesina Greda, Jazovčeve Jame, Vrtolom, Gligorova Greda, Goveđak, Harem (tu muslimansko groblje).

U selu žive:

Buzaljko, muslimani, 1 k. Od najdalje starine žive onde, a potiču od poturčenog kaluđera iz manastira u Strupićima. Ima ih u Stocu, odigao Alija Fazlijin oko 1835. g.

Rogani 9 k., došao iz Podgorja kod Bileće oko 1845. g. Krsto sa 6 sinova, koji su se zvali Luka, Tomo, Gajo, Špiro, Nikola i Rade, na zemlju Pitića iz Stoca. Slave Jovanjdan, prisluživali ou Jovanjdan letnji. Dalja im je starina sa Tupana u Banjanima.

Šinici: na Trusini Humnjaci našli dete koje selo podigne (oko 1795. g.). Šinik je mera od deset oka, pa vele da im je ime došlo po tome što su dojilji davali po šinik žita da dete odgoji. Ono se zvalo Tomo i kad odraste pređe u Strupiće kod Ljubovića. Tamo je imao Lazara, Vidoja, Rista, Todora, Đura i Spasoja. Lazar se rodio oko 1830. g. Ima ih 3 k., slave Nikoljdan. Iz Strupića prešli su u obližnju Kubatovinu Spasoje, Đuro i Todor oko 1879. g. Ima ih: u Konjicu 5—6 kuća, ubili Turčina i prebegli tamo. 

Vaskovići, došao im ded Milutin oko 1865. g. iz Prijedora kod Bileće i imao Vasa i Đura. Sad ih je 3 kuće, slave Jovanjdan. Ima ih po nevesinjskim selima.

Zirojevići 1 k, Gligor dodigao iz Gacka oko 1865. god., slave Nikoljdan.

Stolica 1 k., došao iz Granice kod Bileće Mitar oko 1875. g., slave Nikoljdan.

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.