Порекло презимена, село Вучић (Рача)

30. марта 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Вучић, општина Рача – Шумадијски округ. Према књигама Тодора Радивојевића „Насеља у Лепеници“ и „Лепеница“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Вучић се простире на обема странама Вучићког Потока, десне притоке реке Раче и Београдског Друма.

Воде.

До недавно су се мештани Вучића служили само изворском водом, јер село има четири јака бунара-извора. У Горњем Крају су Јесаеница и Милетин Бунар, а у Доњем Аџина (Аџијска) Вода. Осим њих је у близини села бунар Урвина, у Вучићкома атару. Данас употребљавају и знатној мери воду из копаних ђермова, који има укупно 16.
Североисточном страном сеоског атара тече река Рача. Она сваких десетак година плави вучићко имање. Вучићки Поток не излива се никада из свога корита. Кроз село тече Мирашевачки Поток, који при високом водостају потапа вучићка поља, али се то дешава једном у десетак година.

Земље и шуме.

Зиратна земља и шуме су око села. Њихова удаљеност је до 4,5 километара.
Вучићки атар захвата површину од 1016 хектара од чега долази на зиратну земљу 899 – њиве 633 и ливаде 236 хектара а на шуме 117 хектара. Зиратно земљиште је у другом – 895 ха зиратном реду, трећем 3 ха, шума је сва у другом шумском реду. По каквоћи поља и шуме ово село спада међу прве у Лепеници.
У вучићком атару имају поља мештани Раче, засеока Адровца и села Мирашевац, Сипић, Ракинац и Доња Рача. Мештани Вучића имају своја имања у варошици Рача, Лапову, засеоку Адровцу и селима Мирашевац, Сипић и Доња Рача.

Тип села.

Кроз село воде Београдски Друм и кривудаве улице на чијим су обема странама подигнуте куће. Због тога село, по типу, спада у друмско насеље. Село има два краја; Горњи и Доњи Крај. Горњи је у горњем делу сеоког потока и са обе стране друма. Доњи је испод Горњег, само на потоку. Међу њима нема никаквог растојања, јер им се куће састају и мешају тако да им се не може поставити тачна граница.

Име селу.

Мештани причају да су њихвом селу име дали Рачани још пре његовог оснивања. Овде је била густа планина (шума) и у њој много вукова – вучића, па су је због тога назвали Вучићи. Много је вероватније објашњење, да је село добило свој назив по неком Вучићу, који се овде први населио и кога су овде затекли оснивачки родови. О том досељенику у народу се ништа не зна.

Постанак села и порекло становништва.

Село је засновано 1806. године. Оно је доцније, по наредби кнеза Милоша, сашорено. У њему се одједном настанило 13 родова од којих данас има у Вучићу 151 кућа уз још само 8 осталих.
До 1879. године Вучић се не омиње у литератури и на картама. Те су године објављени резултати пописа становништва од 31. децембра 1874. године и у њим је, међу лепеничким селима поменут и Вучић.
Село је нарасло поглавито рађањем а сасвим незнатно и досељавањем. После 1815. године овамосе доселило 6 родова, које сада у Вучићу имају само 8 кућа.
Вучићки родови су пореклом из Тимока – 13, Лепенице – 4 и Нишаве 2 рода.
Тимочани су дошли у збег а остали досељени као слуге – 2, на женино имање – 2, и по један као ћерамидар и ковач.

Порекло породица:

Редни број–презиме (огранци)-одакле су досељени-Крсна слава.

Досељени у периоду од 1804. до 1814. године:

-807, Марићи (Марковићи), Јаковац (Тимок), Ђурђевдан.
-811, Марковићи (Голубовићи, Гојковићи и Марковићи), Јаковац (Тимок), Алимпијевдан.
-837, Миливојевићи, Јаковац (Тимок), Игњатијевдан.
-868, Милошевићи (Милошевићи, Видановићи и Петровићи), Јелашница (Тимок), Алимпијевдан.
-899, Николићи (Николићи, Ивановићи и Младеновићи), Јаковац (Тимок), Никољдан.
-918, Павловићи (Павловићи, Стојановићи и Миловановићи), Јаковац (Тимок), Ђурђевдан.
-931, Пауновићи (Петковићи – Миловановићи), Јелашница (Тимок), Никољдан.
-958, Првуловићи (Живуловићи, Првуловићи, Милојковићи, Ђорђевићи, Миленковићи, Живановићи, Гаћиновићи и Милановићи), Јелашница (Тимок), Ђурђевдан.
-986, Радојковићи (Николићи, Радојковићи, Ђорђевићи, Живадиновићи и Милановићи), Јаковац (Тимок), Никољдан.
-1018, Симићи (Живановићи и Симићи), Јаковац (Тимок), Никољдан.
-1034, Станојевићи (Радојковићи и Стојановићи), Јелашница (Тимок), Никољдан.
-1052, Стојановићи (Милисављевићи), Јаковац (Тимок), Јовањдан.
-1072, Токалићи (Милићевићи, Аранђеловићи – Ранђеловићи, Живковићи, Милановићи и Станојевићи), Јелашница (Тимок), Никољдан.

Досељени у периоду од 1815. до 1903. године:

-1492, Стевановићи, Ниш, Митровдан.
-1608, Поповићи, Ниш, Никољдан.
-1798, Стевановићи, непознато (Ракинац), Јовањдан.
-1984, Живановићи, непознато (Лапово), Никољдан.
-2152, Максимовићи, непознато (Мало Крчмаре), Јовањдан.
-2273, Петковићи (Роми), непознато, досељени 1899. године, Св. Петка

Остали подаци о селу.

У Вучићу је 1903. године било 19 родова у 159 домова са 1001 становником, међу којима је један род цигански. На дан 31 децембра 1910. године број кућа је износио 184 а број становника 1103 да би 31. јануара 1921. године у селу је живело 1044 становника.
Вучићко гробље је заједничко са варошицом Рачом и осталим насељима поменутим у опису Адровца. У порти код општине има 9 трпеза.
Заветина су Младенци, а литија се носи на Трећи дан Духова.

ИЗВОР: Према књигама Тодора Радивојевића „Насеља у Лепеници“ и „Лепеница“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.