Poreklo prezimena, selo Stup (Sjenica)

15. mart 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Stup, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

„Stup, Štavalj, Sjenica, Srbija“ autor Novosivacki (Vikipedija)
Selo Stup, Štavalj, Sjenica, Srbija, autor Novosivacki (Vikipedija)

Stup je seosko naselje zbijenog tipa, smsštsno u visinskom pojasu 1.090-1.150 m, na dnu Sjeničke kotline. Dominantne kote iznad sela su Stupska lisa (1.564 m), Crni vrh – Kuline (1.415 m), Kapeš (1.403 m), Stupsko plandište (1.307 m). Južno od sela nalazi se prostrana zaravan Kameno polje (1.070-1.090 m). Selo je udaljeno 15 km istočno od Sjenice. Sa asfaltnim putem (12 km) selo je povezano makadamskim putem, dužine 3 km. Selo je sa krajnjeg severa i severoistoka ograničeno Golijom. Imajući u vidu morfologiju terena, prirodni uslovi za ostvarivanje saobraćajnih veza su veoma otežani, pa ga zaobilaze glavne saobraćajnice. Površina seoskog atara iznosi 1.130 ha. Katastarska opština Stup, površine 1.849 ha, obuhvata i atare sela Veskoviće, površine 411 ha, i Raspoganče, površine 308 ha. Prema popisu 2002. godine u selu su živela 193 stanovnika.

Na osnovu podataka Dragomira Bukumirovića, diplomiranog inženjera geologije, u selu Stup se nalaze dve estavele. Prva je “Hajka”, kod kuće Slaviše Lojanice. Vodu dobija otapanjem snega i leda iz Stupske klisure i sa Stupske lise. Uzvodno od estavele – potajnice 300-400 m voda ponire u karst i javlja se u vreme većih padavina i topljenja snega. Druga estavela “Barica” je ispod kuće Aleksandra i Mijata Kanjevca. Ona se pojavljuje samo posle intenzivnih padavina i topljenja snega. Voda verovatno podzemno otiče na 2-3 m dubine dalje prema starom rudniku Stup. Vode ove estavele se javljaju i na lokalitetu “Vrba”. U selu se nalazi i “Stupsko vrelo”, na padinama Male lise, koje je iskorišćeno za gravitaciono vodosnabdevanje čistom i najkvalitetnijom izvorskom vodom. Vrelo je formirano u krečnjacima na rasednom odseku visine 15 m. Krečnjački odsek i vrelo se nalaze na levoj strani suve doline, koja se spušta na visoku krečnjačku površ iznad Stupa. Na potoku Stupskog vrela nalazi se bigroviti slap. Severno od sela nalazi se Krstonoški izvor.

U selu postoji izvor Begluk, kaptiran 1958. godine, koji je korišćen za vodosnabdevanje istočne polovine sela, zatim izvor “Santrač”, koji se nalazi kod škole u Stupu, “Pešića santrač”, korišćen kao pojilo za stoku. Izvor je danas kaptiran u vidu bare. Vode “Begluka” i “Santrača” otiču i poniru prema napuštenoj jami rudnika “Stup”. Izvor “Nikina bara” se nalazi kod kuće Ilića. Njegova voda otiče Nikinim potokom prema Vilujku. Tri lokve dužine 60-100 m i širine 30-50 m nalaze se 300 m jugozapadno od groblja. One stalno imaju vode i obrasle su barskom vegetacijom. U vreme vlažnih godina i topljenja snega lokve se spajaju i obrazuju malo jezero, tada voda otiče kroz Slani do, do Štavlja i presušuje obično krajem maja. Iznad sela, severno od Stupskih Plandišta, razvijena je hidrografska mreža koja pripada slivu Brnjičke reke. Tu su Neškov potok, Jablanski potok i Strašni potok.

U ataru sela ss nalaze i dve klisure: Pešića klisura i Rakonjska klisura. Severozapadno od sela nalaze se i dva manja useka: Mala klisurica i Velika klisurica. Sa severnih padina Lise u Jugunici su formirane dve manje pećine, dužine do 10 m. U razvijenom krasu Pešića klisure i Rakonjske klisure ima više jama koje su dubine do 20-ak m i nisu istražene. Interesantne su i desetine stupskih vrtača na padinama Lise i krasu severno od sela. Stupsko polje je pod livadama.

O poreklu imena sela postoji nekoliko tumačenja. Mile Nedeljković smatra da je selo pod ovim imenom upisano 1455. godine. U XVI veku bilo je podsljeno na Gornji, Srednji i Donji Stup. Prema podacima iz 1912. imalo je 12 srpskih domaćinstava, a 1921. godine 32 i 228 stanovnika. Na osnovu značenja reči, u selu Stup je bio hram sa stupom, sa drevnom utvrdom (kulom), a možda i zidinom koja se nalazila pred ulazom u bogomolju, po čemu je i selo dobilo ime. Da je Stup mogao biti nekakvo duhovno i hramovno središte, potvrđuje i naziv susednog sela Raspoganče, čije ime znači da je u njemu razoreno pagansko svetilište, pa je njegovu ulogu preuzelo hrišćansko, podignuto u Stupu [Nedeljković, 1999, 109]. Jedan deo stanovnika sela smatra da ime sela vodi poreklo od stupa, u kojima se nekada tuklo žito, dok neki tvrde da vodi poreklo po nazivu posude, “stupa”, koja se koristila za pravljenje nekih mlečnih proizvoda. Stup je jedino selo ovog imena u Srbiji. Stanovnici smatraju da je nastalo u XVIII veku.

Dragomir Bukumirović navodi da se na seoskom groblju nalaze ostaci crkve, smeštene na uzvišenju. Ostaci crkve su prekriveni debelim travnim pokrivačem, dok je unutrašnjost delimično raščišćena; sa južne i istočne strane crkve nalazi se nekropola, na kojoj su spomenici, horizontalno postavljene neobrađene ploče. Na osnovu ostataka crkve, odnosno na osnovu njene veličine, moglo bi se pretpostaviti da pripada HVI-HVII veku. Moguće je da se radi o kultnom mestu, koje ima svoj kontinuitet od praistorije do danas, i da se u ostacima crkve kriju i ostaci starijeg kultnog objekta (s obzirom na ime sela Stup i na ime susednog sela – Raspoganča). Na brdu Srlju, severno od sela, na površini od oko 20 ari prostire se nekropola sa spomenicima u vidu horizontalno postavljenih neobrađenih kamenih ploča. Meštani ovu nekropolu nazivaju “Grčkim grobljem”.

U selu Stup osnovna škola je podignuta 1938. aktivnošću meštana, a 1957. godine u selu je napravljena nova zgrada četvororazredne osnovne škole. Selo je struju dobilo 1959, vodovod 1971, telefon 1987, makadamski put 1954, a septembra 2005. godine celo selo je asfaltnim putem povezano sa magistralnim putem Sjenica – Novi Pazar. Dužina asfaltnog puta iznosi 3 km. Selo nema privrednih preduzeća, zanatskih radnji, kafana, trgovinskih radnji i dr. Glavno zanimanje stanovništva je stočarstvo – uzgoj goveda i ovaca. Oko 10% stanovništva sela radi u rudniku uglja “Štavalj”, 2% u trgovini i 3% u metalnoj industriji. Katuni – bačije sela Stup se nalaze na 1.200-1.250 m nadmorske visine. Najviši nekadašnji katuni – stanovi se nalaze na visini 1.250 m i sada nisu u upotrebi.

D. Bukmirović tvrdi da je broj dnevnih migranata u selu sledeći: 15 radnika, 6 učenika srednjih škola (odlaze u srednje škols u Sjenicu), 20 učenika pohađa četvororazrednu školu u Stup, ali u osmogodišnju školu u Štavalj ide 8 učenika.

Stanovništvo se u selu uglavnom bavi stočarstvom.

Anketni list za selo popunio je Dragomir Bukumirović.

Demografski procesi koji su zahvatili Stup i ostali statistički pokazatelji su slika procesa kojim su obuhvaćena skoro sva sjenička sela. U periodu 1948-1961. broj stanovnika u Stupu je povećan 10%, a do 2002. godine smanjen 60%. Broj domaćinstva bio je u porastu do 1971. godine 46%, a zatim u opadanju 20%. Prosečni broj članova u domaćinstvu bio je u opadanju od 1953, tako daje 1991. bilo 13 domaćinstava sa 5 i više članova (18,84%), a 2002. godine 11 (16,67%).

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina      Broj stanovnika      Broj domaćinstava     Srednji broj članova u domaćinstvu

  1.         437                                       56                                       7,80
  2.         477                                        61                                       7,81
  3.         481                                        65                                      7,40
  4.         394                                        82                                     4,80
  5.          312                                        65                                     4,80
  6.         230                                        69                                      3,33
  7.          193                                        66                                      2,92

Domaćinstva u selu Stup:

            1.Bukumirović Miodrag

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Domaćin se bavi poljoprivredom.

2.Bukumirović Simon

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

3.Lojanica Ratko

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja, a 1 traži posao. Bave se poljoprivredom.

4.Lojanica Božidar

Domaćinstvo ima 8 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i poseduje vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja, a 2 lica su učenici osnovne škole. Bave se poljoprivredom.

5.Lojanica Dmitar

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Domaćin ss bavi poljoprivredom.

6.Lojanica Milenko

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja. Bave se poljoprivredom.

            7.Lojanica Rada

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja. Bave se poljoprivredom.

            8.Lojanica Velizar

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća possduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva traži posao. Bave se poljoprivredom.

            9.Lojanica Gradimir

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

10.Lojanica Slaviša

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je 3 km od osnovne škole i autobuske stanice. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, a 1 traži posao. Tri lica pohađaju osnovnu školu. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

            11.Pešić Stojna

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Domaćica se bavi poljoprivredom.

            12.Pešić Radoman

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja. Bave se poljoprivredom.

            13.Pešić Bogdan

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            14.Pešić Zorka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Domaćica se bavi poljoprivredom.

            15.Pešić Srbislav

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva je učenik osnovne, a 2 člana su učenici srednje škole. Bave se poljoprivredom.

16.Pešić Vladimir

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

17.Pešić Miloje

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja, a 1 član traži posao. Bave se poljoprivredom.

18.Pešić Mladoje

Domaćinstvo ima 8 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja, a 1 traži posao. Tri lica su učenici osnovne škole. Bave se poljoprivredom.

19.Pešić Zoran

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Domaćin je zaposlen kao radnik na teritoriji Sjeničkog kraja.

20.Pešić Predrag

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja. Bave se poljoprivredom.

21.Pešić Obrad

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Dva člana domaćinstva su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja, a 1 traži posao. Bave se poljoprivredom.

            22.Pešić Vidoje

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Dva člana domaćinstva su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja. U domaćinstvu je 1 učenik osnovne i 2 učenika srednje škole. Bave se poljoprivredom.

            23.Pešić Vukomir

Domaćinstvo ima 2 člana. Članovi domaćinstva se bave poljoprivredom.

            24.Pešić Desimir

Domaćinstvo ima 9 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Tri člana domaćinstva su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja, a 1 traži posao. Jedno lice pohađa osnovnu školu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            25.Rakonjac Tomislav

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. U domaćinstvu su 2 učenika osnovne škole, a jedno lice traži posao. Bave se poljoprivredom.

            26.Rakonjac Bane

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Domaćin je zaposlen kao radnik na teritoriji Sjeničkog kraja.

            27.Rakonjac Radivoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje vodu. Članovi domaćinstva se bave poljoprivredom.

            28.Rakonjac Milija

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Dva člana domaćinstva traže posao, a jedno lice pohađa srednju školu. Bave se poljoprivredom.

            29.Kanjevac Peko

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje vodu. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            30.Kanjevac Miljko

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja, a 1 traži posao. Bave se poljoprivredom.

            31.Kanjevac Saša

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Tri lica traže posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            32.Kanjevac Velibor

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva traži posao. Bave se poljoprivredom.

            33.Kanjevac Ratomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je 16 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 4 km. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen u Sjenici. Bave se gajenjem goveda.

            34.Kanjevac Miroslav

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je 15 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu; zidana je od tvrdog materijala. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

            35.Kanjevac Stanica

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Domaćica se bavi poljoprivredom.

            36.Kanjevac Periša

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je 15 km od Sjenice, a 3 km od osnovne škole i autobuske stanice. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Dva člana domaćinstva traže posao, a 2 lica pohađaju osnovnu školu. Bave se uzgojem goveda.

            37.Kanjevac Bogoljub

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je 15 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Dva člana domaćinstva su zaposlena u Štavlju, a 2 člana su učenici osnovne škole. Bave se uzgojem goveda i živine.

            38.Kanjevac Milonja

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je 15 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća je napravljena od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

            39.Kanjevac Radoljub

Dvočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            40.Kanjevac Tomislav

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 15 km, a 3 km od škole i autobuske stanice. Kuća poseduje vodu i sanitarie uređaje. U domaćinstvu su 1 učenik srednje škole i 2 studenta. Bave se gajenjem goveda.

            41.Nišavić Miroslav

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            42.Nišavić Drago

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            43.Nišavić Miladin

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je 15 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje i građena je od tvrdog materijala. Jedno lice je zaposleno u Štavlju. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

            44.Nišavić Borislav

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. U domaćinstvu nema zaposlenih. Jedno lice studira. Domaćinstvo prihode ostvaruje iz poljoprivrede.

            45.Nišavić Jagoš

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Domaćin traži posao i bavi se poljoprivredom.

            46.Nišavić Niko

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je 15 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva je zaposlen u Štavlju. Bave se uzgojem goveda.

            47.Nišavić Dragica

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedini član domaćinstva bavi se poljoprivredom.

            48.Nišavić Radoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            49.Nišavić Milomir

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje vodu. Članovi domaćinstva se bave poljoprivredom.

50.Nišavić Arso

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Dva člana domaćinstva su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja. Bave se poljoprivredom.

            51.Nišavić Ratko

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

            52.Nišavić Vukojica

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje sanitarne uređaje i ima vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja. Bave se poljoprivredom.

53.Nišavić Milan

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje vodu. U domaćinstvu je 1 učenik osnovne, 1 učenik srednje škole i 1 student. Bave se poljoprivredom.

            54.Kanjevac Vitomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je 3 km od osnovne škole i autobuske stanice. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lice je zaposleno u Štavlju, a jedno traži posao. Domaćinstvo se bavi gajenjem goveda.

            55.Kanjevac Tomo

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je 3 km od osnovne škole i autobuske stanice. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. U domaćinstvu je 1 učenik srednje škole i 1 učenik osnovne škole. Domaćinstvo se bavi gajenjem goveda.

            56.Nišavić Ratomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je 15 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Domaćinstvo je struju dobilo 1961. godine. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi gajenjem goveda.

            57.Kanjevac Isidor

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice 15 km, a 3 km od osnovne škole i autobuske stanice. Kuća je zidana od tvrdog materijala i ne poseduje vodu i sanitarne uređaje. Domaćinstvo se bavi gajenjem goveda.

 

Iseljenici iz sela Stup:

            1.Kanjevac Slobodan

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1946. godine u Beograd za vreme kolonizacije. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            2.Kanjevac Koja

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se 1946. godine u Mramorak (Vojvodina) za vreme kolonizacije. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            3.Kanjevac Jefto

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1946. godine u Mramorak (Vojvodina) za vreme kolonizacije. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Alimpije.

            4.Kanjevac Ilija

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1946. godine u Mramorak (Vojvodina) za vreme kolonizacije. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            5.Kanjevac Jevrem

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se 1946. godine u Mramorak (Vojvodina) za vreme kolonizacije. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            6.Kanjevac Miloš

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1970. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            7.Kanjevac Dragutin

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 1968. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            8.Kanjevac Miljojko

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1968. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            9.Kanjevac Žarko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1938. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je fakultet.

10.Kanjevac Milentije

Jednočlano domaćinstvo. Iselilo se, 1966. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            11.Kanjevac Krušelov

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1975. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            12.Kanjevac Strajo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            13.Kanjevac Jordan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

14.Kanjevac Predrag

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili se 1946. godine u Požarevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            15.Kanjevac Nikodin

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili se 1971. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            16.Kanjevac Miodrag

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1968. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            17.Kanjevac Velizar

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1969. godine godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

            18.Kanjevac Radoman

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je fakultet.

            19.Kanjevac Goran

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1982. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

            20.Kanjevac Borko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            21.Kanjevac Radojlo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je višu školu.

            22.Kanjevac Mijat

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1975. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            23.Kanjevac Dragiša

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1969. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            24.Kanjevac Vidosav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1998. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            25.Kanjevac Puniša

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1976. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je fakultet.

            26.Kanjevac Jefto

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1984. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio vojnu školu.

            27.Kanjevac Vladan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 2001. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu. Porodična slava: Sv. Alimpije.

            28.Kanjevac Vladimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1993. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je višu školu.

            29.Kanjevac Aleksandar

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1966. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

            30.Kanjevac Vanja

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se 1966. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

31.Kanjevac Radoje

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1970. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            32.Kanjevac Slaviša

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1968. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            33.Kanjevac Vidoljub

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili se 1989. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            34.Kanjevac Radovan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1975. godine u Novi Pazar radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            35.Kanjevac Jablan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1979. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

36.Pešić Milorad

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 1980. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

            37.Pešić Alempije

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1976. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            38.Pešić Ćiro

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1982. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            39.Pešić Milanko

Jednočlano domaćinstvo. Iselilo se 1988. godine u Čačak radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            40.Pešić Zoran

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1990. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            41.Pešić Ljubiša

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1987. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

42.Pešić Vojka

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1968. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            43.Pešić Ivan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1971. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            44.Pešić Miljan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1994. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Završio je fakultet.

45.Pešić Dragan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 2000. godine u Beograd radi zaposlenja. Ima diplomu magistra nauka.

46.Pešić Selimir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1976. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

            47.Pešić Dragovan

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1967. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            48.Pešić Spasoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1971. godine u Čačak radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            49.Pešić Milomir

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1980. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            50.Pešić Slavoljub

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1990. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            51.Pešić Zdravko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1968. godine u Požegu radi zaposlenja. Završio je fakultet.

            52.Pešić Martin

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1977. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

            53.Pešić Strahinja

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1964. godine u Pančevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

            54.Pešić Milika

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1965. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            55.Pešić Ilija

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Čačak, radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

            56.Pešić Stefan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Čačak radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

            57.Pešić Radisav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1976. godine u Čačak radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

            58.Pešić Vvlibor

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1970. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

59.Pešić Radeta

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1970. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            60.Pešić Želimir

Jednočlano domaćinetvo. Iselio se 1971. godine u Zrenjanin radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

61.Pešić Vera

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1975. godine u Sjenicu, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            62.Pešić Borivoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Čačak radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            63.Pešić Stojan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1988. u Čačak radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            64.Pešić Kajica

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1998. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            65.Pešić Jelenko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1988. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            66.Pešić Slavenko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1990. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            67.Pešić Miladin

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1973. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            68.Pešić Velibor

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1978. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            69.Bukumirović Radomir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1982. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je višu školu.

70.Bukumirović Dragomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1984. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

            71.Bukumirović Goran

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1983. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            72.Bukumirović Milutin

Jednočlano domaćinstvo.

73.Bukumirović Milutin

Jednočlano domaćinstvo.

74.Bukumirović Dragutin

Jednočlano domaćinstvo.

            75.Rakonjac Radeta

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1976. godine u Gornji Milanovac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            76.Rakonjac Vladeta

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            77.Rakonjac Petar

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            78.Rakonjac Andrija

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1983. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            79.Rakonjac Selimir

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1975. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            80.Rakonjac Vukman

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1975. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            81.Rakonjac Mlađan

Domaćinstvo ima 4 člana, Iselipi su se 1961. godine u Novi Pazar radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            82.Rakonjac Pero

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1961. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            83.Rakonjac Jugoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1961. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

84.Rakonjac Svetislav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1961. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            85.Rakonjac Branko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1997. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            86.Rakonjac Koča

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1963. godine u Novi Pazar, radi zaposlenja. Završio je fakultet.

            87.Rakonjac Velibor

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1963. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je višu školu.

            88.Rakonjac Srbo

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1991. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            89.Nišavić Mikota

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1982. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            90.Nišavić Mirčeta

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1982. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            91.Nišavić Radoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1975. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu. Porodična slava: Sv. Petka.

            92.Nišavić Slađanko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1985. godine u Beograd radi školovanja. Završio je Geografski fakultet.

            93.Nišavić Desimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1983. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            93.Nišavić Ivko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            95.Nišavić Miljko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1985. godine u Trstenik radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            96.Nišavić Dragomir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Gornji Milanovac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            97.Nišavić Dragiša

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1980. godine u Gornji Milanovac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            98.Nišavić Zoran

Domaćinstvo ima4 člana. Iselili se 1978. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

99.Nišavić Milomir

Jednočlano domaćinstvo.

100.Nišavić Radivoje

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1985. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

            101.Nišavić Radovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1981. godine u Rašku radi zaposlenja. Završio je fakultet.

            102.Nišavić Mikota

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1986. godine u Gornji Milanovac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            103.Nišavić Zaharije

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1956. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

104.Nišavić Puniša

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1952. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je višu školu.

            105.Nišavić Jovica

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 1990. godine u Grocku radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            106.Niišvić Dragoslav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1971. godine u Nemačku radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            107.Ntiavić Vučko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1975. godine u Štavalj radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

            108.Kanjevac Ranko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1972. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            109.Kanjevac Ljutomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1965. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu. Porodična slava: Sv. Alimpije.

            110.Lojanica Jovo

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1970. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

111.Pešić Vera

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1970. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

112.Lojanica Vujadin

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1968. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            113.Lojanica Radivoje

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1980. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            114.Lojanica Damljan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1967. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            115.Lojanica Prvoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1966. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

            116.Lojanica Ranko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 1966. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

117.Lojanica Veroljub

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 2001. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

            118.Lojanica Velibor

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1961. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            119.Lojanica Branko

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1972. godine u Podgoricu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

120.Lojanica Pure

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            121.Lojanica Gora

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili se 1970. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            122.Lojanica Radeta

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1973. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

123.Lojanica Rafa

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Kragujevac radi zaposlenja.

            124.Kanjevac Rade

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1990. godine u Topolu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio Ekonomski fakultet. Porodična slava: Sv. Alimpije.

            125.Lojanica Selimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1966. godine u Zrenjanin radi zaposlenja. Završio je fakultet.

            126.Lojanica Jablan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1985. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je fakultet.

127.Lojanica Velibor

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je fakultet.

            128.Lojanica Milan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1973. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            129.Lojanica Ljuba Miroslav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1961. godine u Bar radi zaposlenja. Završio je fakultet.

130.Lojanica Radojko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

131.Lojanica Belko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Pančevo radi zaposlenja.

            132.Lojanica Nikola

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1986. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

            133.Rakonjac Golub

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1960. u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

            134.Lojanica Branislav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1964. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

            135.Lojanica Jovan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1963. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio ekonomski fakultet. Porodična slava: Sv. Nikola

            136.Kanjevac Rosanda

Iselili su se 2002. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu – mašinski tehničar. Porodična slava: Sv. Alempije.

            137.Kanjevac Hranislav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1966. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Porodična slava: Sv. Alimpije.

138.Nišavić Njegoš

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili se 1991. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju mašinsku školu. Porodična slava: Sv. Petka.

*

 

Navedeni podaci prikupljeni anketiranjem stanovništva ukazuju na to da su se stanovnici Stupa uglavnom iseljavali u Sjenicu i veće gradove: Beograd, Kragujevac, Čačak i Kraljevo.

 

Broj stanovnika do 19 godina starosti se u periodu od 1991. do 2002. godine smanjio 20%, a sa 60 i više godina povećao 15%. Indeksi starenja su 1991. bili 1,28 i 2002. godine 1,83 indeksna poena. Ako se ovakvi demografski procesi nastave, a budu potpomognuti intenzivnim procesima migracija, selo nema demografsku budućnost.

 

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  229      99,56

muslimani     –           –

ostali             1          0,44

 

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi              193       100,00

Bošnjaci        –           –

Muslimani    –           –

Ostali            –           –

 

Po popisu iz 2002. godine selo je naseljeno srpskim stanovništvom. Meštani smatraju da su njihovi preci doseljeni iz Crne Gore u XVIII veku. Slave Sv. Petku, Sv. Alimpija, Sv. Đorđa i Sv. Nikolu.

 

U selu je 1981. bilo 246 stanovnika sa preko 15 godina života, 1991. godine 203 i 2002. godine 162. U psriodu od 1981. do 2002. godine broj lica bez školske spreme se smanjio 59%, sa 4 razreda osnovne škole 35%, sa osnovnom školom 23% i sa srednjom školom 10%. Prema podacima iz 1981. bilo je jsdno lice sa višom školom, 1991. godine 5 i 2002. godine 3 lica, a sa završenim fakultetom 1991. su evidentirana 4, a 2002. godine 3 lica, dok je 1991. evidentirano 41 nepismeno lice (20,19%), a 2002. godine nepismena su bila 23 stanovnika (14,20%).

 

U Stupu je 1991. godine 53,62% domaćinstva prihode ostvarivalo iz poljoprivrede – stočarstva i ratarstva, dok 2002. godine prihode iz poljoprivrede ostvaruje samo 12,12% domaćinstava, a 71,21% domaćinstava spada u kategoriju mešovitih. Podaci o stanovništvu po aktivnosti ukazuju na to da se od 1981. (0,96%) do 2002. godine (28,51%) znatno povećao broj lica sa ličnim primanjima, dok je odnos između aktivnih i izdržavanih lica kroz čitav period približno isti.

 

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Kanjevci su potomci Sima Antonijevog Bubanje. Ta grana se u rodoslovu bratstva Bubanja naziva Petrovići, po Simovom đedu Petru. Međutim, u monografiji Kanjevaca oni su se pogrešno vezali za Petroviće iz Velike, koji kao i Bubanje takođe slave Sv. Alimpija Stolpnika. To samo govori sa koliko suptilnosti se moraju istraživati korijeni i porijeklo pojedinih bratstava. Dovoljno je da u tom mozajiku nedostaje jedan kamenčić i istraživanje može da pođe u pogrešnom pravcu. Da stvar bude nepovoljnija po Kanjevce, njih je i Branko Jokić u svojoj knjizi Velika i Veličani vezao za Petroviće, doduše samo kao napomenu da potiču od Petrovića bez navođenja konkretnog imena čiji su oni potomci. Zaista je tačna konstatacija Nenada Vekarića iz Dubrovnika koji jednom prilikom reče ”genealogija je vraška stvar”.

  2. Uspio sam da dođem do jednog skraćenog rodoslova Kanjevaca. Tamo se vidi da je Simo ima jednog sina, Petra. Simo je sahranjen u Kanjevini, a Petar u Stupu 1854. Sada je jasno zašto su u Stupu, Simove potomke okolni seljani nazivali Petrovići. Naravno po Petru Simovom.