Poreklo prezimena, selo Milakovac (Kraljevo)

27. februar 2015.

komentara: 7

Poreklo stanovinštva sela Milakovac, Grad Karljevo – Raški okrug. Prema knjnjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

Položaj sela – topografske prilike.

Selo se nalazi na zapadnoj strani kose, koja počinje Rudenikom, pa se spušta preko Čukara, Rude Glavice i Karan Glavice. Selo se stoga pruža u meridijanskom pravcu i paralelno sa tokom Gruže. Seoske kuće su vezane poglavito za ripanjsku ili za nižu, pinosavsku, jezersku terasu. Obe ove terase su dosta uske, te se otuda kuće pružaju samo u jednom nizu; samo zaseok Lebe ima većih grupa kuća, koje su na blagim tercijalnim kosama, do njihovih temena.

Vode.

U selu ima dosta dobre vode, naročito u donjem delu – zaseok Lebe i obližnji delovi sela. To dolazi otuda što preko vododržljivog sloja dolazi znatan sloj finoga rečnog šljunka. U Lebama su izvori: Buban, Blate i još dva bez imena; u Starom Selu izvor Bugarac i u Brdu Česma i Kovanluk.

Zemlje i šume.

U dolini Gruže ovo selo ima izvrsne livade i tu su milakovački čairi, koji su karakteristični samo za ovo selo. Ograđeni su vrljikama na manje parcele. U njima drže goveda i konje.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Rastojanje između pojedinih kuća je obično 100, 200 ili 300 metara, ali ima i grupa međusobno bliskih, srodničkih kuća. Selo se deli na mahale: Ristovići, Brdo, Staro Selo i zaseok Lebe.

Starine u selu.

Kod Gruže postoje dva „džinovska“ groblja, koja su sada preorana.

Ime zaseoka Lebe.

Priča se da je za vreme Turaka bilo ovde bedno stanje, te su meštani morali jesti umesto hleba tucanu cerovu koru i šepurinu. Jednoga dana ovuda naiđe neki čovek iz daleka koji je nosio dve crepulje. Meštani, misleći da je to pšenični hleb, ubiju ga i otuda ove seljake, odnosno njihov zaseok, nazovu Lebe.

Poreklo familija.

U Ristovićima su ove familije:

-Vučetići su izumrli.
Ristovići su jedna od najstarijih familija. Slave Đurđic.
-Martići su familija sa Rovincima u istom selu. Slave Nikoljdan.
-Pantovići. Doselio im se predak Panto iz istog mesta odakle i Rovinci a tamo su bili familija. Slave Nikoljdan.
-Nikolići i Radojkovići. „Najpre su bili Cigani, zanimali se koritarstvom“. Verovatno su od vlaških Cigana. Ne kaže se koju slavu slave.
-Vidosavljevići su po starini familija sa Rovincima. Slave Nikoljdan.
-Ćorovići su se doselili krajem 18. veka od Sjenice. Slave Mratindan.
-Ćerimanovići su familija se Ćerimanovićima u Glediću, ali nisu živeli u Glediću. Poreklom su od Novog Pazara. Slave Tomindan.
-Avramovići su familija sa Milenkovićima (Devedžije) u Pečenogu. Slave Aranđelovdan.

U Starom Selu su ove familije:

-Rovinci spadaju među najstarije familije. Doselili su se, izgleda, pre Kočine Krajine iz Rovina u Starom Vlahu; do sada šesto koleno. Slave Nikoljdan.
-Ivanovići, Bogdanovići, Kosovci i Jovanovići. Došao predak Milija sa Kosova iz „Liplja“ (valjda Lipljana); od njega je do danas šesto koleno. Milija je poklonio pretku današnjih Tanaskovića komad zemlje samo da bi se nastanili u blizini. Imaju familije u Dragosinjcima – Podibar. Račići (Miletići) u Godačici su od Kosova i familija su sa ovima. Slave Mitrovdan.
-Tanaskovići su došli iz Starog Vlaha; do danas imaju peto koleno. Slave Sv. Petku.
-Anđelići. Ded im je bio dovodak iz Oplanića – Nadibar u familiju Kosovaca. Slave Jovanjdan.
-Jovičići su doseljeni pre 50 godina iz Godačice od tamošnjih Đusića. Slave Sv. Petku.

U Lebama su ove familije:

-Vaskovići su doseljeni od Kolašina; do sada peto koleno. Slave Sv. Petku.
-Davidovići su familija sa Ignjatovićima (Barlovi) u Guberevcu, prema čemu su i ovi iz Luka. Slave Lučindan.
-Ilići. Praded došao „pravo“ od Sjenice. Slave Đurđevdan.
-Mirčetići su familija sa Ilićima. Slave Đurđevdan.
-Zornići su došli verovatno pre Karađorđa od Sjenice. Imaju familije u Ljubiću a ima ih i u Musinoj Reci kod Kraljeva. Slave Sv. Petku.
-Pavlovići su najmlađa od starijih familija; izgleda da su ipak doseljeni pre Karađorđa i to od Sjenica – iz sela Kuliza(?). Došao praded Pavle. Slave Mratindan.
-Milivojevići su doseljeni pre 35 godina iz Gledića od Ćerimanovića. Slave Tomindan.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Dragan Savkovic

    Zasto u zaseoku Lebe niste upisali familiju Savkovic,kojih ima vise nego drugih,a mislim da su isti rod sa Vaskovicima koji su upisani?I imanja im se granice i slave istu slavu Svetu Petku?

  2. Milodan

    Proverio sam, da nisam možda pogrešio, što se dešava. U knjizi nema porodice Savković. Zbog toga nije upisano.
    Pozdrav!
    Slobodan Milić, Milodan

    • Dragan Savkovic

      Koja knjiga?Ako ih nema u knjizi ima ih na groblju,koliko hocete!Pocev od Proke iVide Savkovic pa sva njihova deca,a bilo ih je dosta,mislim 7 ili 8 i svi su tu sahranjeni,osim koji su poginuli na Solunskom frontu!Pa njihova deca i tako redom!Bas se cudim da ih nema u spisku!Nasao sam u knjizi,o selu Vitkovac,da ih ima po prezimenu Savkovic!Kako to moze da se ispravi i doda?Pozdrav,Dragan Savkovic iz Kraljeva

      • Milodan

        Napišite ako znate odakle su i kada doseljeni, Krsnu slavu i još nešto što smatrate bitnim pa zamolite adminstratora da ubaci u tekst.
        Pozdrav!

    • Saša

      Gde može da se kupi knjga o Milakovcu

  3. Dragan Savkovic

    Da napomenem da svi Savkovici slave Svetu Petku!

  4. U Milakovcu nisu pomenuti Milosevici (milosevic novica i krstina-sinovi Radenko Cedomir Radivoje