Порекло презимена, село Милавчићи (Краљево) Reviewed by Momizat on . Порекло становинштва села Милавчићи (по књизи Милавчиће), Град Карљево – Рашки округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан. По Порекло становинштва села Милавчићи (по књизи Милавчиће), Град Карљево – Рашки округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан. По Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Милавчићи (Краљево)

Порекло презимена, село Милавчићи (Краљево)

Порекло становинштва села Милавчићи (по књизи Милавчиће), Град Карљево – Рашки округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Milavčići

Положај села – топографске прилике.

Сеоске куће су поглавито на пинисавсској и рипањској површи, али се уз изворне краке Беринца и Милавчанске Реке пењу до качерске површи. Поток Беринац раставља куће овог села од кућа витановачких а Милавчанска Река – на карти Мињуша, која долази од Борче, пролази кроз село и раставља Клечанску Махалу од Станићске.

Воде.

У селу има два извора по имену: Извор у Буредљу и Терзића Извор.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Куће на качерској површи су растурене. Размак између кућа обично износи по 150 до 300 метара док су ниже нешто збијеније, размак обично по 50, 60 и 100 до 200 метара, где су сродничке и ближе. Село има само две махале и то су: Клечанска Махала – до Витановца и Станићска Махала.

Постанак села и порекло становништва.

И поред тога што за већину фамилија не знају да кажу одакле су досељене, ипак веле за све, неодређено, да су од Новог Пазара. Најстарије фамилије су Букоње и Недовићи.

У Клечанској Махали су ове фамилије:

-Клечани. Доселили се Милика и Илија Клечанин из Клечаја – Стиденички срез; до сада им је овде пето колено. Славе Ђурђевдан.
-Чорбићи. Чукундед им се доселио из студеничког краја од фамилје Чорбића; Чорбићи у Рашкој су иста фамилија. Славе Никољдан.
-Шујићи. Једна кућа од ових је од једног призетка из Трговишта код Краљева и њега зову Пазарцем, због тога што је дошао од Новог Пазара одакле је овамо дошао пре 70 година. Славе Јовањдан.
-Алексићи. Дед се доселио из Сирче а у Сирчу су вероватно дошли за време Карађорђа од Новог Пазара. Славе Аранђеловдан.
-Бељовићи су прешли пре 60 година из Витановца а на знају одакле су дошли у Витановац. Славе Лучиндан.
-Маринковићи. Отац дошао пре 50 година из Витановца од Маринковића а чукундед дошао у Витоновац из Жупе. Славе Томиндан.

У Станићској Махали су ове фамилије:

-Букоње (Букоњићи) су најстарији доељеници у селу а дошли су из Вранеша у Подибру; у Врби и Вранешима има њихове фамилије. Славе Никољдан.
-Качаревићи су непознатог порекла. Славе Јовањдан.
-Терзићи су старија фамилија непознатог порекла. Славе Аранђеловдан.
-Недовићи су старинци. Славе Аранђеловдан.
-Вељковци су стара фамилија непознатог порекла. Славе Лазаревдан.
-Станићи су стара фамилија непознатог порекла. Славе Митровдан.
-Вуковићи. Прадед дошао из Старог Влаха. Славе Јовањдан.
-Брановићи. Дед дошао из Печенога. Славе Ђурђевдан.
-Перовићи. Дед досељен из Жиче. Славе Лучиндан.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан


Коментари (4)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top