Poreklo prezimena, selo Leševo (Kraljevo)

22. februara 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Leševo, Grad Kraljevo – Raški okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela – topografske prilike

Ovo malo selo nalazi se na srednjem toku Leševske Reke, pritoke Čukojevačke Reke. Seoske kuće su raspoređene sa obe strane reke na višoj i nižoj terasi.

Vode.

U selu je dva izvora: Izvor kod Milićevskih kuća i Buban kod Marića kuća.

Zemlje i šume.

Seoske šume ima na Krstatoj Poljani i u Papratnoj Mahali.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Kuće su poređane duž doline Leševske Reke, na dostojanju od 100 do 300 metara dok su neke srodničke kuće međusobno bliže. Selo se ne deli na mahale.

Ime selu.

Priča se da se selo najpre zvalo Rodočelo, pa pošto je tu jednom prilikom silan svet izginuo, to se zbog mnogo leševa nazvalo Leševo.

Starine u selu.

Na Gradištu su bile zidine – kažu da je bio „latinski“ grad. U leševskom polju postoji i latinsko groblje. Ispod Bučja je Arapovac; priča se da se tu desila bitka između Latina i Arapa.

Poreklo porodica.

U selu su ove familije:

-Stevanovići, staro prezime Marići. Ovo je najstarija familija u selu; šesto koleno do sada. Nije poznato poreklo. Slave Đurđevdan.
-Đokovići. Po starini su druga familija, nepoznatog porekla. Slave Alimpijevdan.
-Petrovići (Milićevci). Doselili su se iz Kotraže u Dragačevu; šesto koleno do sada. Najpre su došli u Kragujevac, pa ih spahija ovde doselio. Slave Aranđelovdan.
-Maraši. Starinom su iz Mojstira; do sada četvrto koleno. Bili su u Novom Sadu. Imaju familije u Goču. Maraši u Dublju – do Novog Sela – su ista familija. Slave Miholjdan.
-Anđelići (Valjari) su iz Novog Sela (Morava). Majka je dovela dva sina, Vukojicu i Milosava; četvrto koleno od njih. Imaju familiju u Lipovu – preko Morave. Slave Nikoljdan.
-Markovići. Praded Jovica došao iz Novog Pazara. Slave Lučindan.
-Ristići su došli pre 14 godina iz Dobroselice – Levač u Marašku familiju. Slave Jovanjdan.
-Đolovići. Otac došao pre 4 godine iz Pečenoga. Slave Nikoljdan.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.