Порекло презимена, село Лешево (Краљево)

22. фебруар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Лешево, Град Краљево – Рашки округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села – топографске прилике

Ово мало село налази се на средњем току Лешевске Реке, притоке Чукојевачке Реке. Сеоске куће су распоређене са обе стране реке на вишој и нижој тераси.

Воде.

У селу је два извора: Извор код Милићевских кућа и Бубан код Марића кућа.

Земље и шуме.

Сеоске шуме има на Крстатој Пољани и у Папратној Махали.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Куће су поређане дуж долине Лешевске Реке, на достојању од 100 до 300 метара док су неке сродничке куће међусобно ближе. Село се не дели на махале.

Име селу.

Прича се да се село најпре звало Родочело, па пошто је ту једном приликом силан свет изгинуо, то се због много лешева назвало Лешево.

Старине у селу.

На Градишту су биле зидине – кажу да је био „латински“ град. У лешевском пољу постоји и латинско гробље. Испод Бучја је Араповац; прича се да се ту десила битка између Латина и Арапа.

Порекло породица.

У селу су ове фамилије:

-Стевановићи, старо презиме Марићи. Ово је најстарија фамилија у селу; шесто колено до сада. Није познато порекло. Славе Ђурђевдан.
-Ђоковићи. По старини су друга фамилија, непознатог порекла. Славе Алимпијевдан.
-Петровићи (Милићевци). Доселили су се из Котраже у Драгачеву; шесто колено до сада. Најпре су дошли у Крагујевац, па их спахија овде доселио. Славе Аранђеловдан.
-Мараши. Старином су из Мојстира; до сада четврто колено. Били су у Новом Саду. Имају фамилије у Гочу. Мараши у Дубљу – до Новог Села – су иста фамилија. Славе Михољдан.
-Анђелићи (Ваљари) су из Новог Села (Морава). Мајка је довела два сина, Вукојицу и Милосава; четврто колено од њих. Имају фамилију у Липову – преко Мораве. Славе Никољдан.
-Марковићи. Прадед Јовица дошао из Новог Пазара. Славе Лучиндан.
-Ристићи су дошли пре 14 година из Доброселице – Левач у Марашку фамилију. Славе Јовањдан.
-Ђоловићи. Отац дошао пре 4 године из Печенога. Славе Никољдан.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Žarko

    Moj otac je iz leševa i preziva se Anđelković i slava nam je sveti Nikola