Poreklo prezimena, selo Rastenoviće (Sjenica)

19. februar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rastenoviće, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Rastenoviće je smešteno na Pešterskoj visoravni (Gornji Pešter), u visinskom pojasu 1110-1160 m. Selo se nalazi na kraškom terenu siromašnom vodom, između Bandere (1252 m) i Cetinja (1286 m), južno od puta Duga Poljana – Rasno – Karajukića Bunari. Svrstava se u seoska naselja razbijenog tipa i nalazi se 26 km jugoistočno od Sjenice. U selu se nalaze zaseoci – mahale: Osmanlić, Batkić, Jusufović i Hodović. Površina seoskog atara iznosi 1318 ha, i pripada katastarskoj opštini Tuzinje (površine 2433 ha). Selo je prema popisu 2002. godine imalo 145 stanovnika.

Atar sela ima kraških izvora, s obzirom da preovlađuje kraški reljef, i livada i pašnjaka. Imajući u vidu bogatstvo u livadama i pašnjacima, meštani su ranije izlazili sa stokom na “stanove”, koji su u neposrednoj blizini sela.

Stanovnici sela smatraju da je Rastenoviće dobilo naziv od hrasta, koji se u narodu često naziva “rast”. Prema tome, Rastenoviće je naselje nastalo na tlu hrastove šume. Ovo je jedino naselje sa ovim imenom u zemlji. Godine 1921. navodi se kao zaseok u sastavu opštine Rasno, sa 16 kuća i 123 stanovnika. Status samostalnog naselja stiče 1979. godine.

Selo je struju dobilo 1972, a telefon 2006. godine. Makadamski put koji je u lošem stanju izgrađen je 1950, a obnovljen 1974. godine. Meštani sela su gradili pojedinačne vodovode, pa se domaćinstva preko pojedinačnih lokalnih vodovoda snabdevaju vodom. Škola u selu ne postoji i deca u školu idu u Karajukića Bunare.

Najvažnija zanimanja su ratarstvo i stočarstvo. Dnevne migrante čini 8 učenika osnovne škole.

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina     Broj stanovnika      Broj domaćinstava     Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                 180                                      29                                             2,75

1953.                  167                                      29                                             5,75

1961.                  176                                       31                                             5,67

1971.                  220                                      34                                             6,47

1981.                  214                                       32                                            6,68

1991.                   187                                      29                                            6,44

2002.                  145                                      22                                            6,59

U Rastenovićima broj stanovnika je porastao od 1948. do 1971. godine 22%, a zatim se smanjio do 2002. godine 34%. U istim vremenskim periodima broj domaćinstava je porastao 17%, a zatim se smanjio 35%. Od 1971. godine prosečni broj članova u domaćinstvu je preko 6, što je retkost. Godine 1991. sa 5 i više članova bilo je 18 (62,07%), a 2002. takođe 18 (81,82%) domaćinstava.

Domaćinstva u selu Rastenoviće:

1.                  Osmanlić Musa

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva traži posao, a 3 su učenici osnovne škole. Domaćinstvo se bavi gajenjem stoke i živine.

2.                  Osmanlić Redžo

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Dva lica traže posao. Domaćinstvo se bavi gajenjem stoke i živine.

3.                  Batkić Etem

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Tri člana domaćinstva traže posao, a jedno lice pohađa osnovnu školu. Domaćinstvo se bavi gajenjem stoke i živine.

4.                  Batkić Ismeta

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od Sjenice 42 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1972. godine. Tri člana domaćinstva traže posao. Tri lica pohađaju osnovnu a 2 srednju školu. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i ovaca.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali vreme doseljavanja nije poznato.

5.                  Osmanlić Safet

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Dva člana domaćinstva traže posao, a 2 su učenici osnovne škole. Prihode ostvaruju gajenjem stoke i živine.

6.                  Osmanlić Hazbo

Domaćinstvo ima 9 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Tri člana domaćinstva traže zaposlenje, a 2 su učenici osnovne škole. Uzgajaju ovce i goveda.

7.                  Batkić Besim

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Dva lica traže posao, a 2 pohađaju osnovnu školu. Domaćinstvo se bavi stočarstvom.

8.                  Jusufović Vehbija

Domaćinstvo ima 13 članova. Udaljeno je od Sjenice 42 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Pet lica u domaćinstvu traži posao. Tri člana su učenici osnovne, a 2 srednje škole. Domaćinstvo se bavi uzgojem ovaca i goveda.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali vreme doseljavanja nije poznato.

9.                  Hodović Rizvan

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva traži posao. Glavni izvor prihoda domaćinstva je stočarstvo.

10.              Osmanlić Latif

Domaćinstvo ima 11 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Pet lica u domaćinstvu traži zaposlenje, a 5 pohađa osnovnu školu. Domaćinstvo se bavi stočarstvom.

11.              Osmanlić Nako

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 42 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1972. godine. Dva lica traže posao. Domaćinstvo gaji ovce, goveda i živinu.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali vreme doseljavanja nije poznato.

12.              Osmanlić Hivzo

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od Sjenice 42 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 2 lica traže posao. Bave se uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali vreme doseljavanja nije poznato.

13.              Batkić Himo

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od Sjenice 42 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1972. godine. Dva člana domaćinstva traže posao, a 2 su učenici osnovne škole. Domaćinstvo se bavi gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali vreme doseljavanja nije poznato.

Iseljenici iz sela Rastenoviće:

1.                  Dečković Rasim

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Tursku. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

2.                  Dečković Ćazim

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Tursku u potrazi za boljim uslovima života. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

3.                  Turković Rasim

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Makedoniju. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

4.                  Batkić Tašo

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se u Novi Pazar. Nosilac domaćinstvaje završio osmogodišnju osnovnu školu.

5.                  Batkić Rahim

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Luksemburg. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

6.                  Osmanlić Hafiz

Domaćinstvo. ima 5 članova. Iselili su se u Dansku. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

7.                  Batkić Ibro

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili se u Novi Pazar. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

8.                  Jusufović Husko

Doćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Nemačku. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

9.                  Turković Nazim

Domaćinstvo ima 9 članova. Iselili su se u Luksemburg. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

10.              Turković Hajriz

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Makedoniju. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

11.              Dečković Ćamil

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Makedoniju 1961. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

12.              Batkić Rasim

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Tursku 1957. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

13.              Batkić Delija

Domaćinstvo ima 13 članova. Iselili su se u Tursku 1957. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

14.              Batkić Murat

Domaćinstvo ima 12 članova. Iselili su se u Tursku 1957. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

15.              Dečković Ramiz

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Makedoniju 1961. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

16.              Dečković Nazif

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Tursku 1961. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

Žitelji sela Rastenoviće u potrazi za boljim životnim uslovima, selili su se u Novi Pazar i inostranstvo (Turska) i zapadnoevropske zemlje (Luksemburg, Nemačka, Danska).

Stanovništvo sela pripada mlađoj populaciji, jer je do 19 godina starosti bilo 1991. godine 98 (52,40%), a 2002. godine 58 (40,00%) lica. Indeksi starenja su bili 1991. godine 0,12 a 2002. godine 0,34 indeksna poena.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  –           –

muslimani     186      99,47

ostali             1          0,53

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi                –          –

Bošnjaci        116      80,00

Muslimani    27        18,62

Ostali            2          1,38

U selu je, po veroispovesti, 1991. godine bilo 99,47% muslimana i 0,53% ostalih. Po popisu iz 2002. godine u selu je, po nacionalnoj pripadnosti, živelo 80,00% Bošnjaka, 18,62% Muslimana i 1,38% ostalih. Stanovništvo tvrdi da su njihovi preci doseljeni iz severne Albanije ili južne Crne Gore u XVIII veku.

U selu je 1981. bilo stanovnika preko 15 godina starosti 128, 1991. godine 109 i 2002. godine 109. Od 1981. do 2002. godine broj lica bez školske spreme se smanjio 62%, a sa 4 razreda osnovne škole 28%, a povećao sa osnovnom školom 48%. Godine 1981. bilo je sa srednjom školom 5 lica, 1991. godine 11, a 2002. godine nijedno. Višu školsku spremu imala su 2 lica 1991. I jedno 2002, dok su 1991. godine 4 lica imala završen fakultet. Nepismeno je bilo 1991. godine 16 (14,67%), a 2002. godine 7 (6,42%) stanovnika.

Domaćinstva u Rastenovićima i 1991. (58,62%) i 2002. godine (86,36%) su irihode ostvarivala iz poljoprivrede. Međutim, zabrinjavajuća je činjenica što se u periodu 1981-2002. godine stočni fond drastično smanjuje. Tako je 1981. bilo 1033 grla ovaca i 161 grlo goveda, a 2002. godine 439 ovaca i 46 goveda.

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.