Poreklo prezimena, selo Gornja Vrbava (Gornji Milanovac)

30. januar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornja Vrbava, opština Gornji Milanovac – Moravički okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Gornja Vrbava

Položaj sela – topografske prilike.

Selo je nešto istočnije od Rapaj Brda, izvorišta Gruže, na krajnjim kosama jugozapadnih ogranaka rudničkih. Seoske kuće su na temeljima zaravnjenih brda, brezovačke površi, između kojih su rečne doline blagih oblika. Izvestan broj kuća – kraj Dumača – nalazi se na strmim stranama Rečice, leve pritoke Gruže, tako da izgledaju kao da su u jarugama. Kraj Pod Planinom je preko Gruže, sa desne strane, na blagim kosama kačerske površi, koje se odvajaju od severnih ogranaka planine Ješevca.

Vode.

Deo sela sa leve strane Gruže ima malo izvora – svega četiri – te se služi i vodom iz kopanih bunara, u kojima se voda teško dobija. Sa desne strane Gruže ne služe se vodom iz bunara, jer ima dosta izvora: Nešovića Vrelo, Radojevac Izvor, Todoričina Česma i dr.

Zemlje i šume.

Seoske šume ima na Ćavi – sa desne strane Gruže i ispod Visa – sa leve strane rečice. Tu su i utrine seoske. U selu ima svega tri trla.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Kuće su na različitim odstojanjima. U kraju Dumači odstojanje između kuća varira od 15 do 100 metara; u drugim krajevima je još veće rastojanje. Pojedini krajevi udaljeni su i do jednog kilometra – kraj Pod Planinom od Brda. Selo se deli na četiri kraja: Dumača (Dumačani), Njive (Njivljani). Brdo (Brđani) su sa leve strane i Pod Planinom (Podplaninica) sa desne strane Gruže..

Starine u selu.

U dolini Rečice se jedno mesto zove Selište. Na mestu Velikoj Livadi, u dolini Gruže, bila je neka crkva, od koje ima neznatnih tragova.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Za sve familije pričaju stariji ljudi da su doseljene u isto vreme i „sve su doseljene ozgo“, po svoj prilici za vreme Karađorđa od Sjenice.
Ovo selo je ranije bilo zajedno sa Donjom Vrbavom i zvalo se Vrbava. Imali su tada zajedničko groblje, više današnje škole, gde se više niko ne sahranjuje,
Stanovništvo je doseljavano poglavito od Sjenice i to pre Karađorđa i za njegovo vreme. Najpre je naseljavan kraj Brdo.

U Brdu su ove familije:

-Kočovići. Ovo je najstarija familija. Doseljena je pre Karađorđa, ali se ne zna odakle. Slave Aranđelovdan.
-Nerandžići (Nerandžići i Jovanovići). Oni su doseljeni od Sjenice. Po starini dolaze odmah posle Kočovića. Slave Sv. Vrače.
-Pavlovići. Pre Karađorđa došao je otac vladike Melentija Pavlovića iz Sarajeva kao ćurčija, ali su starinom, po svoj prilici, od Sjenice. Slave Nikoljdan.
-Maletkovići. Otac došao pre 30 godina iz Nevada u Takovu kao uljez u familiju Kočovića. Slave Nikoljdan.

U kraju Pod Planinom su familije:

-Lukići (Lukići i Pavlovići). Posle Kočovića i Nerandžića došla je ova familija iz Hercegovine, gde još postoji Lukića vodenica. Slave Lučindan.
Nešovići. Čukunded Vujica došao je iz Pravoševa – selo u sjeničkoj nahiji – za vreme Karađorđa. Slave Aranđelovdan.
-Spasovići. Došao praded Spaso za vreme Karađorđa od Sjenice. Slave Sv. Vrače.
-Mijatovići: Otac došao iz Grabovice u Takovu pre 15 godina, gde ih još ima dosta kuća. Slave Petrovdan.

U Dumači su familije:

-Todorovići (Pavlovići, Jovanovići i Milanovići). Došao čukunded Stanislav sa svojim bratunčedom Todorom od Sjenice pre Karađorđa. Slave Nikoljdan.

U Njivama su ove familije:

-Milenkovići. Praded doseljen od Sjenice. Terzići u Kalimanićima su im rod. Slave Trifundan.
-Vučićevići (staro prezime Tanaskovići) su doseljeni pre Karađorđa od Sjenice. Sa Todorovićima se nisu ranije uzimali (sklapali brakove), jer su se držali kao rođaci; danas se uzimaju. Slave Nikoljdan.
-Milosavljevići su doseljeni od Sjenice. Slave Aranđelovdan.
-Ilići (Jankovići, Kuzmanovići i Ikonići). Praded doseljen od Sjenice. Slave Sv. Petku.
-Radišići. Došao ded Vukosav „ozgo“ (od Sjenice). Slave Sv. Jelisije.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.