Poreklo prezimena, selo Brestovo (Despotovac)

3. novembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brestovo, opština Despotovac – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Resava“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo je na niskoj visoravni u koju je udubljen Brestovački Potok. Krajem sela protiče Kovanluk i ispod sela sa sastaje sa Brestovačkim Potokom i čine Klenjar, koji se uliva u Resaavu.

Vode.

Glavni izvori su: Česma, Marićski i Vlaški Izvor.

Zemlje i šume.

Zajedničkih imanja nema. Delovi atara su: Krakovo (potok), Orašje, Ciganska Voda, Kovanluk, Mlaka, Prisade, Lazin Potok, Jazvina, Drenjar (gde su bili vinogradi), Donja Šuma, Međa, Barica i Oblagar.

 

Postanak sela, starine u njemu i poreklo stanovništva.

Staro selo je bilo odmah više Medveđe, odakle se preselilo za vreme boja na Milivi. U to vreme imalo je, kažu, samo sedam kuća krovinjara i papradnjača (pokrivenih papratom). Mesto na kome je bilo staro selo i danas se zove Selište. Tu postoji kadenac sa studenom vodom a nalaze se i komadi posuđa, oružja i novac. Kada je selo zasnovano, ne zna se, ali sudeći po starincima, ono je na današnjem mestu odavno.

Stanoovnici su pravoslavni Srbi.

U seli je oko 125 kuća i 6 rodova.

Po haračkom spisku sela, koji je objavio Vuk Karadžić u Danici za 1828. godinu Brestovo je imalo 1819. godine 16 kuća i 17 poreskih glava. Godine 1870. imalo je 69 poresskih glava.

Rodovi su:

Dodići, slave Nikoljdan. Oni su došli Lomnice za vreme boja na Milivi a u Lomnicu su došli sa „Malog Kosova“ pre sto godina.

Marići su starnici, slave Aranđelovdan.

Arnautovići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se pre 150 godina iz Stare Srbije i bili su u starom selu.

Bugarčići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz Timiočke Krajine „pre 100 i više godina“.

Kumrići ili Kumbrići su Vlasi, slave Aranđelovdan, jesenji i letnji. Doselili su se iz resavske Subotice pre 100 godina i do sada su se skoro sasvim posrbili. Sa Kumrićima iz Subotice smatraju se kao jedan rod.

Madžarevići, slave Đurđic i Alimpijevdan. Doselili su se iz Srema pre 100 godina.

Zanimanje stanovništva.

Osim zemljoradnjom i stočarstvom ranije su se mnogo zanimali pčelarstvom. Pričaju, da je nekada u Kovanluku bilo više od 6000 trmaka.

Biće da ove iz Kovanluka pominje Joakim Vujić kao zasebno naselje u ovoj okolini.

Seoska slava je Mladi Sv. Nikola a zavetine su Mladenci, Bogorodični Pokrov – za zdravlje dece; Beli Četvtak po Vaskrsu – za vinograde i Ristovo Sretenje – za zdravlje stoke.

 

IZVORStanoje Mijatović – Resava. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.