Порекло презимена, село Каменаре (Крушевац)

2. новембар 2014.

коментара: 6

Порекло становништва села Каменаре, град Крушевац – Расински округ. Према књизи Станоја Мијатовића „Темнић“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Kamenare

Положај села.

Село се већим делом налази по странама доста стрмог нагиба а мањим у реци или потоку. Управо село је на раздвојку двеју коса које се од Благотина спуштају према Голи(ј)ској Морави а на изворишту оне реке што пролази кроз: Шашиловац, Крвавицу, Падеж, Вратаре и Бошњане. Ово сели има најузвешинији положај међу темнићским селима. Кроз западни крај села протиче поток, који извире више села, код Сматовског Гробља, од кога после постаје Падешка или Бошњанска Река. Село је углавном изложено југу.

Воде.

У селу се пије бунарска и изорска вода. Од извора најглавнији су: Динчицки Извор, Водица и трећи без нарочитог имена. Ови извори никада не пресушују.

Земље и шуме.

Село се налази на каменитој пескуши и таква земља је у скоро целом сеоском атару. Шума је проређена. Највише је има на северној страни сеоског атара.

Тип села.

Каменаре долази у ред раштрканих села. Куће су међусобно удаљене 300 до 500 метара а на рубовима села и више. Село се дели на Горњу – северо-западни и Доњу Малу – југоисточни део села, које дели поменути поток. У Горњој Мали су Секулићи и Марићи а у Доњој Мали су остали. Правац простирања села је југоисток-северозапад.

У селу има 47 кућа и 72 пореске главе.

Године 1818. у селу је било 8 кућа а 1873. године свега 25 пореских глава.

Име селу.

Село је добило име због обиља камена, на коме се налази или због каменара (каменорезаца), који су некада у овом селу били у гласу.

 

Постанак села и порекло становништва.

Село је, по причању, постало у другој половини 18. века. Како око села нема никаквих остатака ранијег живота те је можда тада први пут насељено.

Породице су се досељавале овим редом:

Годићи су дошли пре 140 година из Злегиње у округу крушевачком, славе Никољдан.

Миладиновићи су из Новог Пазара, славе Митровдан и Јеремијевдан.

Јошићи су из Ступња – крушевачки округ, славе Ђурђиц и Ђурђевдан.

Мијаиловићи су из Бојника у Топлици, славе Ђурђиц и Ђурђевдан.

Марићи су из Коњуха а тамо су се доселили из Жупе, славе Ђурђиц и Ђурђеван.

Секулићи су од Бјелопавловића у Црној Гори. Једна су фамилија су Михаиловићима из Милутовца и Хајдуковићима из Обрежа. Славе Св. Петку.

Марковићи су се доселили пре 110 година из Црне Горе, славе Јовањдан и Спасовдан.

Радовановићи су се доселили из Црне Горе када и Марковићи, славе Св. Петку и Никољдан, летњи.

У селу постоји црква, подигнута пре 20 година, која слави Св. Петку Параскеву.

Сеоска слава је Бели Петка по Тројицама.

У селу постоји једно гробље, које је у Доњој Мали.

 

ИЗВОРСтаноје Мијатовић – Темнић. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Sasa

    Samo ste prepisali neke podatke a nista niste istrazili !
    Ja zivim u Kamenaru i istrazujem, zato mi je jasno da autor teksta nikada nije krocio na ovaj prostor. Proverite samo istorijat crkve Sveta Petka !
    Svako dobro od srca i s Bogom !

    • Dragan

      Pomoz bog Sasa! Zovem se Dragan Mihajlovic , voleo bih vise da saznam o tvom istrazivanju! Vodim poreklo iz Kamenara! Deda mi je iz Kamenara a i otac! Mihajlovici ! Ako saznas malo vise o Mihajlovicima, molim te odgovori! Moj deda je imao 4-5 brata i jednu sestru ! jedino su moj deda Bogomir(zvali su da Crni) i sestra ostali u Krusevac a ostali se odselili u Obrenovac! ako mogu nekako da pomognem kazi
      Hvala unapred

      • Tragam

        Поштовани Драгане, напишите коју славу славите и шта знате о делу Ваше фамилије у Обреновцу.
        Преци моје мајке су се доселили у Штитар (Шабац) са старим презименом Мијаиловић и славом Света Петка јесења. Село преславља пролећног Светог Николу (Николаји). Доселио се Живко између Првог српског устанка и 1829 касније је додато презиме Мијаиловић за њега. Помињу се и браћа Милић и Милинко од тог Живка са данашњим презименима Милићевић и Милинковић са истом славом. По предању су Хетрцеговци а по архиви досељени од Мораве што није у супротности јер им је то била вероватно међустаница у
        селидбама. Појам од Мораве је преширок што је велики проблем. Презиме је можда било писано и другачије а могуће је да је основа Михаиловић као ваше презиме што додатно
        отежава тражење. Тржим одакле су дошли иѕ Старе Херцеговине и где су живели у Србији (од Мораве) пре доласка у Штитар. Зато молим Вас и све који имају било какав податак са именима одсељених за помоћ. Унапред се захваљујем на информацијама.

        • Tрагам

          Да ли данас у Каменарима има Секулића са славом Света Петка? Да ли знају нешто о Михаиловићима са славом Света Петка из Милутовца где су се одселили’? И одакле , из ког места су се доселили у Србију’?

          • Мештанка Каменара

            У Каменару и даље има Секулића који славе Свету Петку. Нажалост, о Михаиловићима и месту нема података.

  2. Мештанка Каменара

    Ови подаци су с почетка 19. века, много тога је и сада непознаница, у том периоду је и очекивано да нема свих информација међутим заиста има доста пропуста.

    Оно чега се овај текст није дотакао је порекло имена села као и чињеница да се по први пут у документима село помиње чак у 16. веку као део Темнићке нахије у Крушевачком санџаку а да постоји још од доба кнеза Лазара. На Википедијиној страницу села постоје нешто детаљнији подаци.