Poreklo prezimena, selo Gornje Štiplje (Jagodina)

14. oktobar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Gornje Štiplje, grad Jagodina – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Gornje Stiplje

Položaj sela.

Selo je ispod Crnog Vrha, u klisuri sa obe strane Štipljanske Reke i pored puta Jagodina – Kragujevac. Selo je okrenuto više jugoistoku i zaklonjeno je od hladnih vetrova.

Vode.

Pije se izvorska voda. Postoji samo jedan bunar-đeram. Najjači izvor je Vrelo, koji je toliko jak da već u blizini melje vodenica sa jednim kamenom. Ostali izvori su: Ristina Česma i Avramova Česma i još nekoliko bezimenih.

Zemlje i šume.

Njive i senokosi su na mestima: Staro Selo, Ravni Gaj, Klik, Vrelo, Lokva, Milenkovac, Parlog, Vinogradi, Šljivovo Brdo, Ornice, Babina Mehana i Rupine. Šume, pašnjaci i njive (izmšano) su u brdima: Brezju, Glavici, Graboviku, Ramadanovu Grobu, Lpm Brdu, Anatemi, Belom Kamenu, Straži, Velikom Vrhu, Mečkinoj Rupi, Žežnici, Srednjem Vrhu, Grabovičkom Potoku, Zdravičkom Potoku i na Strmoj Strani.

Tip sela.

Selo se deli na Gornju, Srednju i Donju Malu, koje se pružaju prema toku reke.

Starine u selu.

Kod Vrela, u današnjem groblju, otkopan je temelj neke stare crkve. U blizini je neko staro groblje. Po predanju tu su Turci nanekom saboru pobili mnog svet, koji je tu pokopan. Da je ovde bila crkva ili manastir svedoče i stari, neobično dbelih stabala, kalemovi jabuka i krušaka. Na mestu Graboviku ima ostataka nekog gradića. Tu se prilikom kopanja, oranja ili riljanja nalazi stari novac „kostadinke“. Na brdu Straži, između ovog sela i Vranovca su Karađorđevi šančevi, gde je Karađorđe zadržavao nadiranje Turaka niz Moravu posle boja na Kamenici, 1809. godine.

U blizini seoskog groblja kod Vrela postoji staro groblje na kome su belezi (grobovi) od neizrađenog kamena serpentina, koji se nalazi u ovoj okolini. Kako se zna da je Gornje Šiplje preseljeno iz Starog Sela ili Selišta, to će prema ovom starog groblju, kao i prema crkvi koja je skoro otkopana, pre će biti da je ovde nekada postojalo neko staro naselje pa je stanovništvo raseljenio ili izumrlo. Koje je i kakvo to naselje bilo i šta se sa njim dogodilo nije moguće doznati, jer predanje o tome nije sačuvano.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Nekada je naselje bilo u Starom Selu pa se otuda premestilo pre 130 godina u klisuru, bliže Vrelu zbog sklonitijeg mesta, šume i ispaše. Pre toga ovde su bile štipaljske pojate. Dok je ovo naselje bilo u Starom Selu oba današnja Štiplja (Donje i Gornje) bilo je zajedničko selo pa i danas postoji zajeničko staro groblje. Od starog Ješkovca je postalo prvo Štiplje a docnije Donje Štiplje i Gornje Štiplje.

Gornje Štiplje ima 101 kuću, 17 rodova i 560 stanovnika.

Rodovi su:

Miloševići, Sofronijevići i Mitkići, slave Đurđic i Đurđevdan. Preci su im se doselili iz Starog Sela a tamo sa Kosova, pre 200 godina.

Ružići i Strugarci, slave Petrovdan. Doselili su se iz okoline Bitolja, kao strugari, pre 150 godina; bili su u Starom Selu.

Zlatanovići i Stanišići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz Strelca u okolini Pirota pre 120 godina.

Klicari, slave Lučindan i Markovdan. Doselili su se iz timočkog kraja pre 150 godian; bili su u Starom Selu.

Mitići i Bojovići, slave Aranđelovdan. Doselili su se iz Crne Gore, preko Starog Sela, pre 120 godina. Od istog roda ima ih u Crnči.

Čupići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se iz Malog Kosova pre 120 godina. Smatraju se da su „od arnautskog porekla“.

Paunovići i Jankovići, slave Nikoljdan. Došli su iz Crne Trave u vlasotinačkom srezu, pre 120 godina. Bili su u Starom Selu.

Džonići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se iz sela Zagrađa u timočkom kraju pre 120 godina, preko Starog Sela ili Starog Štiplja.

Petkovići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz Velikog Izvora kod Zaječara, preko Starog Sela, kada i Džonići.

Milićevci, slave Sv. Sergije. Došli su iz Batočine u Lepenici pre sto godina.

Ilići i Rankovići, slave Aranđelovdan. Došli su iz Resnika u Lepenici pre 100 godina.

Radivojevići, slave Aranđelovdan. Došli su iz Bukurovca u Lepenici pre 80 godina.

Mikići, slave Aranđelovdan.. Doselili su se pre 80 godina iz Kalenovca, gde ih i danas ima.

Ne zna se odakle su doseljeni:

Obradovići, slave Jovanjdan. Ovamo su se preselili iz Starog Sela.

Ristići, slave Đurđic i Đurđevdan.

Milanovići, slave Aranđelovdan.

Radičevići, slave Nikoljdan.

Seoska slava je Drugi dan Trojica. Zavetine nema.

Groblje je više sela kod Crkvine, blizu Vrela.

 

IZVORStanoje Mijatović – Belica. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Suncica

    Zaboravili ste Mihajlovice (slava Sveti Srdjan).