Порекло презимена, село Црнољева (Штимље)

26. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Црнољева (Црнољево), општина Штимље (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Crnoljeva

Село је у источном делу Црнољевске клисуре, делом поред самог друма у Клисури и реке Црнољеве, а делом северно од клисуре на долинским странама двају потока и на коси између њих.

Разбијеног је типа. Дели се у четири махале. Махале Зековића и Браимовића су у Клисури, на друму, а махале Авдуловића у Бековића су изван клисуре. Називи махала су по једним или највећим родовима у њима. Удаљења између махала износе око десет минута хода. Махале такође нису збијене већ се састоје од растурених групица (од 3-10) кућа.

У селу сада живе само Арбанаси. Они кажу да им преци нису затекли село.

Родови:

Зековић (8 к.) и – Браимовић (10 к.), оба од фиса Кастрата. Досељени су, кажу, из самога Скадра почетком 19. века. Појасеви уназад, бележени 1931: Фазли (60 г.), Ћеркин, Зека, Мемет. При доласку прво су се настанили у Рујцу (код Липљана), па прешли у Злокућане и најзад у Црнољеву, јер им се равница није свиђала: „поље, рђава вода, грозница, а у Црнољеви: шума, ливаде, планинска вода”.

Авдуловић (9 к.), – Мифтаровић (4 к.) и – Бековић (17 к.) од фиса Краснића. Досељени из Малесије ускоро после Кастрата.

Смаковић (2 к.), од фиса Сопа. Досељени из Гричевца (Подрина) око 1870.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.