Poreklo prezimena, selo Crkvena Vodica (Obilić)

26. septembar 2014.

komentara: 11

Poreklo stanovništva sela Crkvena Vodica, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Crkvena Vodica

Selo je na levoj obali Sitnice, u samom podnožju Čičavice. Na 1 km jugozapadno od sela je, na padini Čičavice, ugljenokop „Kosovo”.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli. Selo je, izgleda, jednom zapustelo, pa nanovo osnovano početkom 19. veka. Jedan se rod (Menići) računa u natrag vraćene raseljene starince po ponovnom osnivanju sela.

Arbanaški rod je – Paljoj (4 k.), od fisa Beriša. Obnavljač je sadašnjeg sela. Preseljen je iz V. Ribara početkom 19. veka, a dalja starina mu je nepoznata. Isprva je imao svoju zemlju, pa prodao, te bio čifčija kao i svi docniji doseljenici. Pojasevi u 1933. od preseljenja: Bajram, Ismet, Sulja, Bajram, Ismail (50 godina).

Srpski rodovi:

Perišanci (7 k., Đurđic). Doseljeni iz Crne Gore posle Paljoja.

Stolići ili Panduri (7 k., Đurđic). Doseljeni iz Crne Gore za Perišancima kao njihovi rođaci.

Menići (4 k., Sv. Toma). Raseljeni starinci stare Crvene Vodice. Vratili se iz V. Ribara posle Pandura.

Ivići (5 k., Sv. Đorđe Alimpije) i – Miloševići (3 k., Sv. Jovan Krstitelj), doseljenici nepoznatog porekla.

Vraganci (3 k., Sv. Nikola). Preseljeni iz Gatnja kao i Slavkovi u Čaglovici, jer su jedan rod.

Madžići (2 k., Sv. Nikola). Starinom su iz Pokaštice u Labu, odakle su se doselili u Globodericu (sadašnji Obilić), pa oko 1870. prešli u Crvenu Vodicu.

Ristić (1 k., Sv. Nikola), „doveđenik” (doveden kao pastorak) nepoznatog porekla.

Marković (1 k., Sv. Arhanđeo). Došao kao „doveđenik” oko 1870. iz Lapljeg Sela.

Maljoci (2 k., Sv. Petka). Starinom su iz Sibovca, potom su živeli u Leskovčiću i Janinoj Vodi. U Crvenu Vodicu preseljeni 1905.

Terzići (2 k., Sv. Jovan Zlatousti). Preseljeni iz istoimenog roda u Čaglovici. Daljom su starinom iz Javora kod Peći.

Antić (1 k., Sv. Vrači). Iz Kovačice (Kopaonička šalja) za dolaska muhadžira prešao u Toplicu, u selo Točane. U Crvenu Vodicu doseljen 1927. kao kolonista.

Cigani:

Alamančići (3 k.). „Šetali” svuda po Kosovu. U Crvenu Vodicu nastanjeni oko 1890.

Ramići (3 k.). Preseljeni iz Lipljana 1908.

Guljani (2 k.). Preseljeni iz Lapljeg Sela 1908.

U blizini sela je jedan deo ugljenokopa „Kosovo”. Otvoren je 1924. Pre rata je rudarska kolonija imala pet zgrada, a u 1956. g. preko trideset zgrada sa oko stotinu stanova.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

__________

DODATAK: Podaci iz popisa stanovništva Kosova i Metohija iz 1912. Priredio član foruma Poreklo Gile:

Selo CRKVENA VODICA

Ovde je srpskih domaćinstava bilo 20, sa 133 člana, a albanskih 5, od kojih je jedno muhadžirsko, iz 1878. godine. Sva srpska domaćinstva bila su starosedelačka i potpune čifčije. Agalari muslimani bili su iz Prištine. I jedan Srbin bio je gospodar čifluka, koji je kupio početkom 1912. godine. Porez na zemlju plaćale su age. Čifčije su davale agama četvrtinu proizvoda i bile su dužne da odnesu tamo gde aga želi. Ni ovde nisu imale ugovore s agama. Materijalno su dobro stajale. Žalile su se na nekog Šabana, za koga su govorile da je jedini uzročnik svih nevolja u selu, jer je okupljao rđave ljude. Šaban je obrađivao imanje Adži-bega iz Prištine. U selu je bilo crkvište.

Domaćini su bili: Taka Stolić 12 čeljadi, Rista Velić 10, Mitrović Petar 10, Tanasko 5, Gruja Jović 11, Stojanko Stolić 9, Bojko Jović 4, Stojan Mladenović 5, Jovan Jelić 8, Živan Milošević 13, Taka Stanojević 6, Marković Deka 6, Zara 3, Stanko Ristić 4, Jovan Balšić 4, Jorga Simić 6, Stamenko Stanojević 3, Ilija Jovanović 6, Trajko Đonić 4 i Iva Petković 4.


Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. MIlan Mitrovic

    voleo bih da znam zasto nema Mitrovici Familija na spisku starosedeoci

  2. Marko

    Mitrovici su Ivici kasnije smo uzeli prezime Mitrovic, a prema nekim podacima koje imam i pre Ivica prezivli smo se Mitrovic

  3. Avdus

    Ja bin voleo znati öd Roma , Prezime Ibis kasnije presli na Berisa .Odakle oni dolaze. Njihovo poreklo ja Imam podatke öd Alil Ibis koji je rodjen 1804 rodjen u C.Vodici proveri u obilicu sin mu je bio Meti Ibis , nekakvih Ramica hmm nikada nije bilo postoji samo ime Alilov otac SE zvao Ramo , IMA prezime al ne u c.vodici . i ne zigani nego romi ispravite to na vasoj zajti to je sramota i bes zakonito javno da pisete zigani znate da je zakonsko reci zigan kaznjivo .

    • Branko Todorović

      Odakle vam to da je upotreba etnonima “Cigan” kažnjiva zakonom?

      Pri tom, kad smo već kod zakona, zvanično pismo u Republici Srbiji je ćirilica, a bilo bi požljeno da se poštuje gramatika srpskog jezika, jer ono što je nezakonito u jeziku, često ne može ni pravilno da se razume.

      Na kraju, ovo je knjiga iz 1965. godine, a tada još nije bilo Roma u srpskom jeziku, dok su danas oba naziva ravnopravna, dakle mi Srbi obično kažemo Cigan, a Cigani sami sebe zovu Romima. Kao što su Nemci između sebe Dojče, a u srpskom jeziku Nemci. 🙂

      • Avdus

        NE bih puno reko Samo pogledajte nana danu 8. April.1971 u Londonu sta je doneseno. Koji zakoni I o cemu je receno. Naravno ako zelite? A sto se tice te knige iz god. 1965 da nije Bilo Roma u Srpskom jeziku hmm nadamse da je na Albanskom jeziku Bilo. Posto MI romi nismo pohadjali skole na srpskom jeziku. Vi imate tacne informaciji tako da u Selu. C. Vodica nije ni bilo Roma. Sem Albanaca I Srba.

  4. Ocigledno da ti Avdus nisi iz Crkvene Vodice ili vec kako se zoves neznas da su svi Cigani (Romi) zavrsavali skolu iskljucivo na Srpskom jeziku ako su KOVACI a ako su Askaljije oni su Arnautski Romi i isli su u Arnautsku skolu da bi mogli lakse da se zaposljavaju ako neznas pitaj nekog od Razine unucice ko su i sta su i nemoj da nam drzis predavanja iz Istorije jer je neznas .

  5. Danilo

    Nema Grujića?

    • Saša

      Grujici, Jovici i Stolici su jedna familija ( PANDURI)
      Poreklo vucu iz Crne gore selo Pandurica, otuda i naziv panduri. Njihov predak je doso u Crkvenoj vodici oko 1830 god i zvao se Milovan ( prezime se pretpostavlja da je bilo Pandurica kako se zvalo i mesto odakle je doso). Svi slave slavu Djurdjic 16 nov.

  6. Sasa

    Taj Srbin sto je bio gospodar citluka zvao se Sava. Djordjevici (Perisanci) su od njega kupovali zemlju, te jedino oni za tursko vreme nisu radili kod age.A kad je doslo oslobodjenje nisu dobili zemlju,j er je naredba bila da svako dobija zemlji koju je radio kod age/bega.

  7. Aca

    Ima sumnjivih podataka, Paljojci nisu osnivaci Crkvene Vodice