Порекло презимена, село Стагово (Качаник)

22. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Стагово, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у долини Неродимке у делу косовске котлине где Лепенац из источног правца скреће углавном ка југу. Сеоске куће су на различитим положајима и с једне и с друге стране реке.

Разбијеног је типа. Дели се у две махале, које се у односу једна према другој зову Прте Рек (Преко реке). У махале нису груписане већ разбијене у групице од 2 до 5 кућа.

У селу сада живе само Арбанаси. Они као да не знају јесу ли им претци затекли село, али топографски назив Рогат-е-Скијеве (Словенске ледине), под шумом, на левој страни Неродимке, указује да је смена српског становништва са арбанашким извршена без прекида у животу овог села. Срби Вуковићи у Подгорцу (Горња Морава), пореклом су из овог села, одакле су се иселили око 1730 .

Родови:

Пренђеђ (27 к.) на десној и – Ђемем (32 к.), на левој страни Неродимке. Оба рода су од фиса Тсача и оба рода потичу од два претка који су као браћа досељени „од скадарске стране” око 1700. Појасеви у 1931. уназад: Селим 55, Шабан, Сулејман, Мусли, Јахи, Селман, Таир, Јахи. И иначе се ови родови у јужном делу Косова сматрају за једне од најстаријих арбанашких родова.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.