Poreklo prezimena, selo Stagovo (Kačanik)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stagovo, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u dolini Nerodimke u delu kosovske kotline gde Lepenac iz istočnog pravca skreće uglavnom ka jugu. Seoske kuće su na različitim položajima i s jedne i s druge strane reke.

Razbijenog je tipa. Deli se u dve mahale, koje se u odnosu jedna prema drugoj zovu Prte Rek (Preko reke). U mahale nisu grupisane već razbijene u grupice od 2 do 5 kuća.

U selu sada žive samo Arbanasi. Oni kao da ne znaju jesu li im pretci zatekli selo, ali topografski naziv Rogat-e-Skijeve (Slovenske ledine), pod šumom, na levoj strani Nerodimke, ukazuje da je smena srpskog stanovništva sa arbanaškim izvršena bez prekida u životu ovog sela. Srbi Vukovići u Podgorcu (Gornja Morava), poreklom su iz ovog sela, odakle su se iselili oko 1730 .

Rodovi:

Prenđeđ (27 k.) na desnoj i – Đemem (32 k.), na levoj strani Nerodimke. Oba roda su od fisa Tsača i oba roda potiču od dva pretka koji su kao braća doseljeni „od skadarske strane” oko 1700. Pojasevi u 1931. unazad: Selim 55, Šaban, Sulejman, Musli, Jahi, Selman, Tair, Jahi. I inače se ovi rodovi u južnom delu Kosova smatraju za jedne od najstarijih arbanaških rodova.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.