Poreklo prezimena, selo Sibovac (Obilić)

21. septembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Sibovac, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Čičavice s kućama na različitim položajima (u dolinama potoka, na kosama itd.), pružajući se od 700 m nadmorske visine pa skoro sve do planinskog podnožja (530 m).

Razbijenog je tipa. Deli se na pet mahala. Jedna od njih se zove Srpska mahala, a ostale četiri nose nazive znatnijih arbanaških muhadžirskih rodova koji u njima žive (Kosmać, Bunjak, Bregovin i Simnic). Kuće u mahalama su takođe razbijene. Udaljenja između mahala iznose do 1 km.

Sadašnji Srbi u selu su iz novijeg doba, ali u selu ima tragova ranijeg srpskog stanovništva. U selu kod hana ima starog srpskog groblja, a jedan se izvor u mahali Bunjak zove Kroni Škaut (Srpski izvor). U toj mahali su ti nekadašnji Srbi imali vinograde koji su sada izorani.

Selo je u 19. veku bilo čiflik Mahmudbegovića iz Peći. Među čifčijama je bilo i Arbanasa. Tako su Srbi Kovačani oko 1860. zatekli na čifliku jednu kuću „potura”, koja je tada bila jedina kuća u selu. Ona živi i danas u selu, a 1878. se naselilo i mnoštvo Arbanasa muhadžira.

Srpski rodovi:

Kovačani (9 k., Sv. Vrači). Preseljeni iz Kovačice oko 1860. Dalja starina im je u Crnoj Gori.

Ristić (1 k., Sv. Nikola). Potiče iz roda Božića u Plemetini, odakle se po dolasku muhadžira iselio u Toplicu, pa odatle vratio 1913, po oslobođenju Kosova, za čifčiju.

Poislamljeni i poarbanašeni rod je – Fazlijević (1 k.). Preseljen je u islamu iz Žilivode pre Kovačana.

Arbanasi muhadžiri:

Bunjak (3 k.), od fisa Krasnića. Iz Skadarske Malesije se iselio u Toplicu, u selo Međuhane, gde je živeo 80 godina. Vreme iseljenja iz Malesije mu je prema tome, kraj 18. veka. Pojasevi u 1934. od doseljenja u Toplicu: Imer, Adem, Azir, Zeka (77 godina).

Brbatovc (2 k.), od fisa Krasnića, iz Barbatovca (Toplica), a daljom starinom iz Skadarske Malesije. Pojasevi u 1934. od doseljenja u Toplicu: Bajram, Ljaha, Memet (80 godina). – Muaremovit (1 k.), od fisa Sopa bratstva Mavrića, iz Konjuše (Toplica).

Kosmać (Zk.),od fisa Gaša, iz Kosmaća (Toplica).

Mean (2 k.) i – Belopoj (2 k.), od fisa Klimenata, iz Mehane i Belog Polja (Toplica).

Širokonjev (1 k.) i – Rgaj (2 k.), od fisa Sopa, iz Široke Njive i Rgaja.

Tmava (2 k.) i – Burinc (1 k.), od fisa Krasnića, iz Tmave i Burinca (Toplica).

Simnic (4 k.), od fisa Šalje, iz Sibnice (Toplica).

Suliš (3 k.), od fisa Tsača, iz Suliša (Toplica).

Kondželj (1 k.), od fisa Škrelja, iz Kondželja (Toplica).

Bregovin (4 k.) i – Bublica (1 k.), od fisa Tsača, iz Bregovine i Bublice (Jablanica).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milos

    Zasto za Kovacane nije upisan nijedan pojas od doseljenja. Inace hvala vam sto ste ovo napisali i izbacili . Ja sam potomak Kovacana.