Порекло презимена, село Рашане (Косовска Митровица)

20. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Рашане, општина Косовска Митровица (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника између врхова Козји рог (1070 м) и Стрменице (1066 м).

Разбијеног је типа сгаровлашке врсте. Само су на једном месту пет и на два места по три-четири куће на окупу, иначе су све друге усамљене. Заузимају различите положаје. Све скупа деле се у три махале: Ибровића, Ахматовића и Чељовића.

Име селу је вероватно дошло по некадашњој насеобини Рашана, становника рашке области. Арбанаси су затекли Србе који су се потом раселили. Једни од њих су и Главурдовићи, који су се преселили у Мажић и доцније прихватили ислам.

Родови:

Рукећ (8 к.), – Жаговић (3 к.), – Смакол (18 к.), – Рулан (4 к.), – Качик (2 к.), – Чељовић (2 к.) и – Крљешковић (10 к.) сви су од фиса Шаље. Досељени почетком 19. века кад и Арбанаси Мажића и М. Кичића. Кажу да им преци нису хтели куповати земљу, већ је „заузели”, „притисли”, јер је било земље и за њих, пошто су затекли свега две српске куће.

Сумић (8 к.), од фиса Краснића. Преселили се око 1830. из Пасоме на купљену земљу од појединих родова.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.