Poreklo prezimena, selo Rašane (Kosovska Mitrovica)

20. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rašane, opština Kosovska Mitrovica (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika između vrhova Kozji rog (1070 m) i Strmenice (1066 m).

Razbijenog je tipa sgarovlaške vrste. Samo su na jednom mestu pet i na dva mesta po tri-četiri kuće na okupu, inače su sve druge usamljene. Zauzimaju različite položaje. Sve skupa dele se u tri mahale: Ibrovića, Ahmatovića i Čeljovića.

Ime selu je verovatno došlo po nekadašnjoj naseobini Rašana, stanovnika raške oblasti. Arbanasi su zatekli Srbe koji su se potom raselili. Jedni od njih su i Glavurdovići, koji su se preselili u Mažić i docnije prihvatili islam.

Rodovi:

Rukeć (8 k.), – Žagović (3 k.), – Smakol (18 k.), – Rulan (4 k.), – Kačik (2 k.), – Čeljović (2 k.) i – Krlješković (10 k.) svi su od fisa Šalje. Doseljeni početkom 19. veka kad i Arbanasi Mažića i M. Kičića. Kažu da im preci nisu hteli kupovati zemlju, već je „zauzeli”, „pritisli”, jer je bilo zemlje i za njih, pošto su zatekli svega dve srpske kuće.

Sumić (8 k.), od fisa Krasnića. Preselili se oko 1830. iz Pasome na kupljenu zemlju od pojedinih rodova.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.