Порекло презимена, село Пирче (Косовска Митровица)

19. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Пирче, општина Косовска Митровица (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Заселак је на Чичавици, у изворишту Пантинског потока.

Разбијеног је типа. На махале се не дели.

Заселак је обновљен „на четири пет година пре доласка мухаџира”. тј. око 1873. Његови обнављачи (Шегаћи) кажу да је насеље при досељењу њихових предака било недавно напуштено, кућа није било, али су њиве на простору засеока обрађивали сељаци околних села. Заселак је по обновљењу био чифлук Муниш-аге из Кос. Митровице.

Заселак је све до свршетка другог светског рата административно припадао суседном селу Врбници (Дреница) на другој страни Чичавице. Отада је увршћен као заселак села Пантине.

Арбанашки родови:

Шегаћ (2 к.), од фиса Шаље. Досељен из Шегаћа у Лабу око 1873. У Лаб су прешли из Кутловца (Копаоничка Шаља).

Колудра (5 к.), од фиса Гаша. Мухаџир је из 1878. из Калудре у Топлици.

Прокш (1 к.), од фиса Тсача. Живео је у Самодрежи; у Пирчу пресељен 1917.

Родови Срба муслимана:

Бошњак (2 к.). Са Пештера пресељен у Топлицу, у Блаце, средином 19. века, одакле се повратио као мухаџир 1878. При доласку из Топлице говорили су и „бошњачки” и арбанашки. У 1934. су „бошњачки” знали само њихови старији људи.

Имер Бошњак (1 к.) и – Хасан Бошњак (1 к.). Исељени из варошице Колашина (Црна Гора) 1878. као мухаџири. Живели су у Преказу (Дреница), одакле су се у Пирчу доселили 1917.

Колонисти:

Ђукановићи (2 к.) 1922. – Томашевић (1 к.) 1924. и – Лековић (1 к.) 1926. из црмничке нахије, и то први из Сотонића, други из Буковика и трећи из Годиње.

Миличковић (1 к.) 1929. из Петровића у Пиперима.

Ђого (3 к.) 1927. из Расна (Столац, Херцеговина).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.