Порекло презимена, село Пасома (Вучитрн)

19. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Пасома, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, под врхом Стрменицом (1066 м). Кроз село протиче Варнички поток.

Разбијеног је типа. Дели се на три махале (Цановића, Исеновића и Феризовића), чији су називи по главним родовима у њима. И махале су разбијене на групице од по 2-3 куће. Удаљења између махала износе до 0,5 км.

Опште је мишљење да су Арбанаси из Пасоме најстарији Арбанаси у вучитрнском делу Косова. Али пре но што су се настанили у Пасоми, они су „дуго” живели у Трстени као чифчије у бегова из Пећи. Када су се неки Бериши почетком 19. века самовласно населили на месту садашње Пасоме, пећки бегови с полагањем некаквог права на ово насеље или с тежњом да и њега почифличе обећају својим чифчијама у Трстени веће повластице на том другом насељу само ако протерају насељене Берише. Пошто су борбом успели да их протерају (Бериши отишли у Скочну), прешли у садашње село, где су око 1865. откупили чифлик. Као траг одбеглих Бериша остао је топографски назив Вора е Беришит( Беришово Гробље).

Родови:

Цановић (18 к.), – Исеновић (19 к.) и – Феризовић (18 к.). Сви од фиса Краснића. Доселили се из Суме у Сев. Албанији у Трстену средином 18. века, а почетком 19. века прешли у своје садашње село. По селу њихове старине сва ова три рода, која су уосталом постала од тројице браће, зову се Сумићима. Мисли се да им је и име садашњег села сковано по селу њихове старине. Појасеви од досељења из Суме: Цан, Јакуп, Мифтар, Таир, Мифтар, Дели (70 година). Из Трстене је у Пасому прешао Мифтар син Јакупов.

Џафић (2 к.), од фиса Шаље. Доселио се 1910. из Бара (Копаоничка Шаља) на купљено имање.

Воц (1 к.), од фиса Шаље. Доселио се као колонист 1920. из Меленице (Копаоничка Шаља).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.