Poreklo prezimena, selo Pasoma (Vučitrn)

19. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pasoma, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika, pod vrhom Strmenicom (1066 m). Kroz selo protiče Varnički potok.

Razbijenog je tipa. Deli se na tri mahale (Canovića, Isenovića i Ferizovića), čiji su nazivi po glavnim rodovima u njima. I mahale su razbijene na grupice od po 2-3 kuće. Udaljenja između mahala iznose do 0,5 km.

Opšte je mišljenje da su Arbanasi iz Pasome najstariji Arbanasi u vučitrnskom delu Kosova. Ali pre no što su se nastanili u Pasomi, oni su „dugo” živeli u Trsteni kao čifčije u begova iz Peći. Kada su se neki Beriši početkom 19. veka samovlasno naselili na mestu sadašnje Pasome, pećki begovi s polaganjem nekakvog prava na ovo naselje ili s težnjom da i njega počifliče obećaju svojim čifčijama u Trsteni veće povlastice na tom drugom naselju samo ako proteraju naseljene Beriše. Pošto su borbom uspeli da ih proteraju (Beriši otišli u Skočnu), prešli u sadašnje selo, gde su oko 1865. otkupili čiflik. Kao trag odbeglih Beriša ostao je topografski naziv Vora e Berišit( Berišovo Groblje).

Rodovi:

Canović (18 k.), – Isenović (19 k.) i – Ferizović (18 k.). Svi od fisa Krasnića. Doselili se iz Sume u Sev. Albaniji u Trstenu sredinom 18. veka, a početkom 19. veka prešli u svoje sadašnje selo. Po selu njihove starine sva ova tri roda, koja su uostalom postala od trojice braće, zovu se Sumićima. Misli se da im je i ime sadašnjeg sela skovano po selu njihove starine. Pojasevi od doseljenja iz Sume: Can, Jakup, Miftar, Tair, Miftar, Deli (70 godina). Iz Trstene je u Pasomu prešao Miftar sin Jakupov.

Džafić (2 k.), od fisa Šalje. Doselio se 1910. iz Bara (Kopaonička Šalja) na kupljeno imanje.

Voc (1 k.), od fisa Šalje. Doselio se kao kolonist 1920. iz Melenice (Kopaonička Šalja).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.