Poreklo prezimena, selo Ošljane (Vučitrn)

19. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ošljane, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Čičavice, u gornjem toku Ošljanskog potoka.

Razbijenog je tipa. Deli se u tri mahale (Šuta, Đelek i Ramušovit), čiji su nazivi po jačim ili znatnijim rodovima u njima. Kuće u mahalama su zbijene. Udaljenja između mahala su do 0, 5 km.

Arbanasi kao da ne znaju jesu li im preci zatekli selo pri doseljenju. Znaju da je srpsko groblje bilo na mestu Bojlija, a tragova ranijeg naselja ima čak i u šumi. Sve to kao i topografski nazivi Proni Davidit (Davidov potok) i Proni Milices (Miličin potok) ukazuju da su doseljeni Arbanasi zatekli Srbe i da su ti Srbi izvesno vreme živeli u selu zajedno sa Arbanasima.

Rodovi:

Šuta (6 k.), od fisa Krasnića, bratstva Mripa. Doseljen krajem 18. veka iz Malesije. Prvo je „pao” u Kičiće, pa u Dobru Luku, pa prešli u Ošljane zbog šume, dobre vode, voća. Pojasevi u 1934. od doseljenja: Beka, Vesel, Šefer, Ali, Isen (72 godine). Otac Bekin je u Malesiji bio katolik i zvao se Prenk.

Šeremet (6 k.), – Đelek (13 k.), – Ramušovit (8 k.j, – Đak (3 k.), svi od fisa Krasnića. Doseljeni iz Malesije jedan za drugim po redu kako su navedeni. Pojasevi za najmlađe, Đake (u 1934) od njihovog doseljenja: Fejzula, Mustafa, Redžep, Azir (50 godina).

Planali (3 k.), od fisa Tsača. Doseljen kao muhadžir 1878. iz V. Plane (Toplica). Bio čifčija u Šiškovića iz Vučitrna.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.