Порекло презимена, село Оклап (Липљан)

19. септембар 2014.

коментара: 2

Порекло становништва села Оклап, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на Оклапској реци, делом на подножју планине Жеговца, а делом у планини.

Разбијеног је типа. Дели се у три махале, чији су називи по јединим или важнијим родовима у њима. Најнижа је Мустафовића махала, највиша – Јусуфовића, а средња – Муслијевића махала. И куће у махалама су разбијене. Удаљења између махала износе до 1 км.

По тапији која се чува у кући сеоског старешине, издатој 1749. г., предак садашњих родова од фиса Гаша, Мустафа Хатиб, купио је ово село (Оклап) од неког Баље из истог места. Арбанаси по предању кажу да су им преци купили запустело село.

Родови:

Мустафовић (1 к.), – Еминовић (5 к.), – Муслијовић (5 к.) и – Јусуфовић (5 к.), сви од фиса Гаша. Мустафовићи потичу од претка Мустафе, који се у тапији јавља као купац села, а остали родови су од Мустафиних рођака који су тада заједно с њим дошли са по једном кућом. Старином су из Северне Албаније, а на Косово дошли из пећке нахије. Прво су „пали” у Сушицу, па у Словиње и тек онда у Оклап, пошто су га купили.

Авдулаовић (2 к.), од фиса Битича. Досељен заједно с предњим родовима као њихов кум („кумбар”).

Ћеримовић (4 к.), од фиса Битича. Пресељен из Кишнопоља средином 19. века.

Муаремовић (2 к.) од фиса Бериша. Пресељен из Смољуше око 1890.

Адиљовић (3 к.), од фиса Краснића. Досељен из Маревца (Новобрдска Крива река) 1866.

Аутоколонисти:

Сојевци (1 к.). Пресељен из истоименог рода у Д. Гуштерици 1913. на купљено имање.

Сталић (1 к.) и – Сушићки (1 к.), пресељени из истоимених родова у Г. Гуштерици на купљена имања први 1913, а други 1924.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Oklapi Deniz

    Postovani, moje prezime Oklapi, sa ovim prezimenom ima nas svega 7 u Srbiji (Beograd i Novi Pazar posle 1999. Pre toga svi ziveli u Pristini). Ono sto mi znamo je da imamo rodjake u turskoj ali se oni prezivaju Oklap. Prica koja je nama preneta jeste da su pradedu ubili partizani 1945. jer je pomagao kralja. Dedi je oduzeta sva imovina (mlinovi i zemlja na kosovu i severu makedonije), a posle zemlhotresa u skoplju deda bezi za tursku, medjutim baba sa decom vraca se u Pristinu. Poreklo je iz sela Oklap kod Lipljana. Voleo bih da saznam nesto vise o precima, da li je to uopste moguce s obzirom da se radi o kosovu i da je pitanje sta se desilo sa dokumentacijom i podacima, da li su uopste sacuvani i odakle bi valjalo poceti. Pozdrav inace sajt je jako zanimljiv i poucan.

    • Nikola

      Moje prezime je Oklobdžija. Priča kaže da potičemo sa Kosova iz sela Oklop. Preci su se u XVI veku iselili u Liku (ima ih i u Bosni i okolini Pakraca u Hrvatskoj). Prezivali su se u Lici Oklopdžije (pretpostavljam po selu odakle su došli) a prelaskom u Srbiju prezime (je prema Pravopisu srpskog jezika – slovo P prelazi u slovo B) promenjeno u Oklobdžija.
      Molim za podatke ako se znaju.
      Pozdrav