Порекло презимена, село Окраштица (Вучитрн)

19. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Окраштица, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Чичавице, у долини Крагујевачке реке, 4 км западно од Вучитрна.

Разбијеног је типа. Дели се на махалу Шаљака (на левој страни Крагујевачке реке) и махалу Маринћака (на десној страни реке). Називи махала су по старијим и важнијим родовима. И куће у махалама нису збијене већ растурене у групице по родовима.

Најстарији арбанашки род (Маринћак), при досељењу (око 1820), затекао је село са српским становништвом, само је било мало кућа у њему. Срби су доцније продавали имања вучитрнским муслиманима и расељавали се.

Родови:

Маринћак (10 к.), од фиса Мзи. Досељен око 1820. из Сев. Албаније, из Марине, по чему му је дошло и презиме. Појасеви у 1934. од досељења: Асан, Заит, Рама, Бахтијар (80 година).

Шаљак (6 к.), од фиса Шаље. Из Бољетина (Копаоничка Шаља) досељен у Невољане за чифчију, па одатле у Окраштицу средином 19. века.

Бодрљак (7 к.), од фиса Шаље. Доселио се из Старог Трга (Копаоничка Шаља) на купљено имање после Шаљака.

Карачели (8 к.), од фиса Друштина, старином је из Малесије. Живео је у Чабру (Ст. Колашин), одакле се доселио у Караче, а из Карача преселио у Окраштицу после Бодрљака.

Мехол (2 к.), од фиса Гаша. Пресељен од истоименог рода у Штитарици мало пре доласка мухаџира.

Аземовит (2 к.), од фиса Бериша. Пресељен из Слатине (вучитрнске) кад и Мехоли.

Меанели (6 к.), од фиса Климената. Досељени 1878. као мухаџири из Механе у Топлици.

Бошњак (2 к.). Са Пештера сишао на Косово нешто пре доласка мухаџира. Прво био у Дољаку, а после прешао у Окраштицу за чифћију у Шерифа Бику из Вучитрна. Кажу да су и на Пештеру говорили арбанашки. Убрајају се у фис Шкреља.

У Окраштици су биле две српске колонистичке куће. Окупатор их је за време рата протерао и више се после рата нису вратиле.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.